logo F1zpravy.czF1online.sk

Proč Ricciardo a ne Cunoda? Podle Japonce má Daniel „energii Red Bullu“

Daniel Ricciardo a Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 11. 2023

Júki Cunoda končí v AlphaTauri svou třetí sezónu. To je vzhledem na poměry v této stáji, jejíž prvotním úkolem je vychoval piloty pro potřeby Red Bullu, neobvykle dlouhá doba. Japonský mladík se už v počtu startů za Toro Rosso a AlphaTauri dotahuje na špičku. Před ním jsou v podstatě už jen Daniil Kvjat a Pierre Gasly. Přesto se nezdá, že by byl Cunoda k přestupu do Red Bullu blíže, než když do Formule 1 přicházel.

Je neobvyklé, aby si Red Bull tak dlouho držel jezdce bez reálnější perspektivy na přestup do hlavního týmu. Takový Carlos Sainz odjel v Toro Rosso 56 závodů, podával mnohem lepší výkony a přesto mu Helmut Marko dovolil odejít, protože nevěřil, že by se mohl propracovat do Red Bullu. Júki však zřejmě působí v nové éře.

Japonský mladík absolvuje v Brazílii svou 61. GP. Před ním jsou už jen Daniil Kvjat s 89 a Pierre Gasly s 96. Pokud se nic nepředvídatelného nestane, po skončení příští sezóny se Cunoda dostane na číslo 87 a dříve nebo později bude muset být rozhodnuto o jeho dalším osudu.

Přesto jen málokdo věří, že bychom ho v roce 2025 mohli vidět v Red Bullu. Danielovi Ricciardovi stačilo pár závodů, aby ho veřejnost i média okamžitě spojovala s návratem do hlavního týmu, zatímco Cunoda si takový status nevydobil za celé tři roky. Proč?

„Daniel je zkušenější a má, samozřejmě, i více fanoušků,“ řekl Cunoda. „Je jedním z uznávaných jezdců. Za mě patří k nejcennějším pilotům, takže to dává smysl. Já musím podávat konzistentní výkony, abych se ukázal. Všichni musí vidět, že se mohu ucházet o místo v Red Bullu.“

„Checo má platnou smlouvu i na příští sezónu. Nedá se s tím nic dělat a nemyslím si, že by se na tom dalo něco změnit. Já musím pokračovat a dodávat výsledky. To je podle mě asi vše, co mohu dělat,“ dodal japonský mladík.

Júki zažívá sezónu jako na houpačce. V její první polovině bez problémů porážel Nycka de Vriese, ale s příchodem Daniela Ricciarda a potom jeho náhradníka Liama Lawsona se opět objevily velké otazníky, jestli na to japonský mladík vůbec má a jestli by neměl Red Bull dát šanci některému z dalších jezdců ve své akademii.

Po Ricciardově návratu zažil Cunoda velmi vydařený americký víkend, ale už o týden v Mexiku na něj skoro všichni zapomněli, když Daniel zářil a Júki vše pokazil hloupým manévrem na Oscara Piastriho. Po Danielově návratu to prý v AlphaTauri ožilo a i Cunoda uznává, že Australan má určité kvality, kterými on sám nedisponuje.

„Daniel odvádí dobrou práci. Po odchodu z McLarenu mu, zdá se, současný monopost AlphaTauri velmi vyhovuje, obzvláště ve srovnání s předchozími týmy,“ říká Cunoda. „Myslím, že má energii Red Bullu a jeho styl týmu možná vyhovuje. Přesto se nebojím, že bych ho nedokázal porazit. Věřím, že se od něho mohu učit, ale také, že ho mohu porazit.“

Související zprávy

Diskuze