logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner: V Mexiku to byl starý dobrý Daniel

Daniel Ricciardo a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 10. 2023

Jedním z největších hrdinů mexického víkendu byl jednoznačně Daniel Ricciardo. Usměvavý Australan se po těžkém zranění ruky teprve nedávno vrátil do kolotoče Formule 1. Už ve svém druhém závodě po nucené pauze však jel jako oživený živou vodou. Jeho skvělé výkony si nemohl nevšimnout Christian Horner, šéf týmu Red Bull.

V Austinu se Ricciardo ještě neblýskl žádným výrazným výsledkem, ale v Mexiku už napsal jiný příběh. Jezdec AlphaTauri všechny šokoval v kvalifikaci, kde obsadil čtvrté místo. Otázkou bylo, zda se v závodě udrží v bodované desítce.

Nakonec to zvládl, když cílovou čáru přejel na sedmém místě. Boduje tak poprvé v tomto roce, když od poloviny sezóny nahradil Nycka de Vriesa, přičemž několik závodů vynechal kvůli zmíněnému zranění.

Ricciardo je tak na nejlepší cestě zlepšit svou pověst, kterou si poškodil během působení v McLarenu, kde ztratil potřebnou jiskru. Díky jeho bojovnému výkonu se sesterský tým Red Bullu odrazil ode dna a v Poháru konstruktérů předstihl Haas i Alfu Romeo.

Christian Horner proto neukrýval nadšení ze svého bývalého svěřence. „Daniela jste tento víkend nemohli přehlédnout. Jeho včerejší kvalifikace byla vynikající a v závodě ukázal svou vyspělost, zkušenosti a tempo.“

„Ve voze AlphaTauri bojoval s Mercedesem a nebýt červené vlajky, možná by skončil ještě výše. Byl to skvělý výkon. V posledních měsících prožíval těžké období, ocitl se na vedlejší koleji. Jeho sebevědomí se však po návratu zvedá. Tohle byl Daniel, na kterého jsme zvyklí,“ prohlásil Brit.

V ostrém kontrastu s jeho výkonem byl výkon Sergia Péreze, který evidentně nezvládl tlak domácího publika. Z toho důvodu se v médiích ještě hlasitěji spekuluje o jeho odchodu z Red Bullu. Nahradit by ho mohl právě Ricciardo, jehož jméno se v této souvislosti skloňuje nejčastěji.

Podle Hornera Mexičan zoufale potřebuje nějakou psychickou vzpruhu. „U Checa prostě potřebujeme, aby dosáhl výsledku, který mu zvýší sebevědomí. Dnes to mohl mít, ale nestalo se tak. Je ale skvělé vidět starého dobrého Daniela.“

Pérezovy naděje na zisk pódia byly zmařeny hned v první zatáčce po startu, když se srazil s Charlesem Leclercem a vymrštilo ho do vzduchu. Následné poškození zavěšení vedlo k jeho odstoupení ze závodu.

„Na jedné straně jsem rád, že jsme vyhráli závod, na druhé straně jsem byl zoufale zklamaný z Checa, který se snažil dostat do čela závodu a v první zatáčce měl nehodu. Vypadnout v prvním kole před domácím publikem je pro něj opravdu bolestivé,“ řekl šéf „červených býků“, aniž by mu adresoval jakékoliv výčitky.

„Jak si můžete představit, byl velmi emocionální, ale je to závodník – musel do toho jít. Nemůžete vinit žádného z jezdců, vždy to bude těžké, když půjdou tři do jedné zatáčky. A on měl raketový start, pravděpodobně svůj nejlepší start v tomto roce. Bohužel, byl právě na špatné straně. Má třináctileté zkušenosti v F1 a když prožívá těžké chvíle, je důležité ho podporovat. Až do tohoto momentu měl skvělý víkend,“ dodal Horner.

Související zprávy

Diskuze