logo F1zpravy.czF1online.sk

Usmívající se Ricciardo nepochyboval o postupu do Q3: Cítil jsem se jako za starých časů

Daniel Ricciardo2
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2023

Co k tomu říci? Daniel Ricciardo v Mexiku prostě skvěle jezdí bez ohledu na to, v jakém voze sedí. Australský „Honey Badger“ rozdával po pátku obrovské úsměvy a byl plný optimismu, ale po sobotě byl úsměv tak široký, že kdyby neměl uši, usmíval by se kolem celé hlavy. Čtvrté místo a druhý řad po boku bývalého týmového kolegy Maxe Verstappena je něco, o čem by si ještě před pár měsíci nedovolil ani snít.

Daniel Ricciardo byl v sobotu nepochybně nejkonzistentnějším jezdcem na trati. Pro všechny to bylo jako na horské dráze, Mercedes vypadal na konci Q2 velmi dobře, ale na konci Q3 na to nedokázal navázat, Ferrari na tom bylo zase obráceně. Ricciardo však byl přímo neuvěřitelně konzistentní.

„Přičítám to prvnímu kolu v pátek a začátku víkendu. Zvolili jsme trochu odlišné nastavení a cítil jsem se s ním komfortně. Vím, že jsem toho letos moc neodjel, ale cítil jsem se mnohem více jako za starých časů; cítil jsem, že to zvládnu. Měl jsem obrovskou sebedůvěru. Třeba ve třetím tréninku jsem skončil devátý, ačkoliv jsem nebyl vůbec spokojen s mým kolem, ale i tak mi to dodalo sebedůvěru. Cítil jsem, že dokážu jet čistě a být pohodlně v top desítce,“ řekl Ricciardo spokojeně pro televizi Sky.

Už po pátku vypadal Daniel velmi odhodlaně a velmi sebejistě. Údajně nepochyboval, že to bude postup do Q3, ale druhý řad určitě nečekal. Po všech těch problémech, zraněních a nezdařeném víkendu v Texasu je to nepochybně sladká satisfakce.

„Už v neděli večer v Austinu jsem se chtěl vrátit do kokpitu. Cítil jsem, že na stole zůstal nevyužitý potenciál. Zároveň jsme chtěli vyzkoušet některé věci při hledání správného nastavení s klasickým formátem víkendu a také některé věci, které jsem chtěl vyzkoušet já pro posílení sebedůvěry. Povedlo se a od prvního kola v pátek jsem se cítil sebejistě,“ říká Daniel.

„Čtvrté místo je ještě o něco lepší, než jsme sami očekávali, ale před kvalifikací jsem nepřemýšlel nad tím, zda se dostaneme do Q3, ale jak vysoko se v té Q3 dostaneme. Jako týmu nám nechyběla sebedůvěra, ale i s dokonalým kolem jsme to odhadli spíše na šesté nebo sedmé místo, ne čtvrté, takže je to skvělé,“ dodal Ricciardo.

Nemůžeme ale skrývat, že Daniel byl vždy v Mexiku velmi silný. Je velmi dobrý na brzdách, což vám na této trati určitě pomůže. Kromě toho si mnozí dobře pamatují, jak tady v roce 2018 připravil o pole position Maxe Verstappena. Dokonce i vloni v době vrcholícího trápení v McLarenu skončil v Mexiku na pěkném sedmém místě.

„Je to unikátní trať, na které se jezdí s maximálním přítlakem, ale zároveň vám tady chybí přilnavost kvůli nadmořské výšce. Tady nemůžete jet příliš čistě a hladce, protože nebudete rychlí, ale zároveň si nemůžete dovolit tlačit na to až moc. Velmi snadno vám tady může dobrý čas proklouznout mezi prsty. Potřebujete být přesný a důkladný. Pokaždé máte pocit, že můžete ještě zrychlit, ale jakmile to zkusíte, začnete klouzat a ztrácet čas,“ objasnil Ricciardo.

Související zprávy

Diskuze