logo F1zpravy.czF1online.sk

Podpořte svého favorita, ale také respektujte ostatní, vyzval fanoušky Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2023

Ve Formuli 1 jsme v minulosti nebyli zvyklí na znepřátelené fanouškovské tábory. V roce 2021 a krátce po něm se nám však párkrát stalo, že došlo k vybučení Maxe Verstappena v Silverstone nebo Lewise Hamiltona v Zandvoortu. Vzhledem k dominantnímu obrazu sezóny 2023 to vypadalo, že se vášně trochu uklidnily, ale po zkušenosti v Austinu je otázka respektu k soupeři opět na stole.

Ve skutečnosti stále nevíme, zda byly pískot a bučení směřované proti nedělnímu vítězi Maxovi Verstappenovi nebo guvernérovi Texasu Gregovi Abbottovi. V každém případě, skandování „Checo, Checo“, bučení během holandské hymny nebo během předávání trofeje, nebyly skvělou reklamou pro Formuli 1. Tentokrát to však nevypadalo na fanoušky Lewise Hamiltona, kterých bylo v Texasu hodně, ale na tábor Sergia Péreze, pro kterého je závod v Austinu téměř jako domácí.

Asi proto chápeme, proč Red Bull zvýšil před víkendem v Mexiku bezpečnostní opatření a přidal Verstappenovi nějakého osobního strážce navíc. Max však po čtvrtečním příjezdu na okruh s úsměvem oznámil, že ho Mexičané přivítali velmi pěkně. „Upřímně, byl jsem vřele a velmi milým způsobem přijat,“ řekl Verstappen pro britskou televizi Sky Sports.

„Samozřejmě, lidé se mě na to ptají, ale já jsem sem přišel pracovat a zatím jsem byl skvěle přijat. Toto místo bylo vždy úžasné a doufám, že to tak bude platit i nadále pro všechny,“ řekl holandský závodník.

Ve Formuli 1 nejsou podobné problémy žádnou novinkou a v posledních letech to vždy doprovázela určitá diskuse. Verstappen proto považuje za důležité, aby se o tom mluvilo, protože bučení během národní hymny skutečně nepovažuje za vhodné. „Netýká se to jen Mexika, ale našeho sportu obecně. V posledních letech jsme získali mnoho nových fanoušků, kteří možná reagují trochu odlišně než dříve,“ řekl holandský závodník.

„Samozřejmě, podle mě je skvělé, když podporujete svého favorita, ale musíte také respektovat ostatní, zvláště když na stupních vítězů zní národní hymna. Podle mě je vždy dost neuctivé, když fanoušci bučí během takovýchto momentů. Proto si myslím, že je důležité snažit se zlepšit povědomí o těchto otázkách, protože se to nestalo jen ve Formuli 1, ale i v ostatních sportech,“ dodal Verstappen.

Trojnásobný šampion také dostal otázku, zda byl nesouhlas skutečně směřovaný proti němu a ne například proti guvernérovi. „Ne, to si nemyslím,“ odpověděl Max. V každém případě však podle jeho slov stále platí, že bučení není vhodné, ať už směřuje proti komukoli. „Nezáleží na tom, zda je to nyní směřováno proti mně nebo proti guvernérovi. Jde obecně o to, zvýšit povědomí o této otázce,“ řekl Verstappen.

Související zprávy

Diskuze