logo F1zpravy.czF1online.sk

S poškozeným autem nebylo možné bodovat, řekl poslední v cíli Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2023

Jeden z pilotů AlphaTauri se stal hrdinou, druhý skončil úplně poslední. Diskvalifikace po závodě znamenaly, že Júki Cunoda vybojoval pro svůj tým nesmírně cenných pět bodů – čtyři za osmé místo a jeden za nejrychlejší kolo – a výrazně pomohl svému týmu vrátit se do boje v Poháru konstruktérů. Jeho týmový kolega Daniel Ricciardo však při návratu po zranění zažil frustrující víkend.

Z pohledu na Australana bylo patrné, že ruka jej stále omezuje. Musí si na zranění dávat stále pozor, ale před médii to nemohl přiznat. Každopádně to není natolik omezující, aby bránilo Ricciardovi dosáhnout například jedenácté místo v sprintovém rozstřelu.

Nedělní závod však již napsal úplně jiný příběh. Zatímco Júki Cunoda bojoval jako lev o top desítku, jeho týmový kolega Daniel Ricciardo se trápil s poškozeným monopostem. Na první pohled to vypadalo, že australský „Honey Badger“ doplatil na rozhodnutí týmu vsadit pouze na jednu zastávku v boxech, ale rodák z Perthu vysvětlil, že v prvním stintu jeho AlphaTauri utrpělo nemalé poškození a jeho naděje na body tím zhasly.

„Velmi rychle jsme ztratili hodně rychlosti,“ řekl Ricciardo po závodě. „Řekl jsem týmu: ‚Omlouvám se, kluci, ale na víc nemám. Opravdu s tím nemohu nic dělat.‘ Také jsem jim řekl, že to vypadá, jako bychom z auta něco ztratili. Následně jsem se od týmu dozvěděl, že máme poškozené auto někde v oblasti přední nápravy.“

„Myslím, že to byly nějaké úlomky, protože zmínili Strolla. Řekl bych, že jsme byli k sobě velmi blízko, ale podle mě mezi námi nedošlo ke kontaktu. Někde jsme však museli nabrat nějaké úlomky, díky čemuž byl náš závod hodně bídný. Když je auto v dobré formě, patříme do top desítky. S poškozením však na body určitě nedosáhneme,“ prohlásil osminásobný vítěz velké ceny.

AlphaTauri postupně vylepšuje svůj monopost. I do Texasu přivezl tým novinky, které navázaly na velký upgrade v Singapuru. Všechny tyto kroky postupně vrátily stáj z Faenzy do boje o bodované příčky a také do boje o celkové sedmé místo, které aktuálně drží Williams.

AlphaTauri po žatvě Cunody zůstalo na celkovém posledním místě, ale na devátý Haas ztrácí už jen dva body, na osmou Alfu Romeo šest bodů a na sedmý Williams šestnáct bodů. Vyzvat stáj z Grove na závěrečných čtyřech závodech bude náročné, ale ztráta na Haas a Alfu Romeo je hratelná.

„Byl to den plný smůly,“ řekl Ricciardo. „Určitě však stále existují věci, na kterých můžeme zapracovat, jak z pohledu týmu, tak i mě osobně. Načasování první zastávky v boxech možná nebylo nejlepší, ale nevím, takové věci vždy považuji za mou zodpovědnost a říkám si, že jsem mohl závod lépe číst nebo být aktivnější směrem k týmu.“

Ricciardo čelil během víkendu mnoha otázkám o svém zdravotním stavu a omezeních. Je však jasné, že i kdyby to pro něj byla určitá překážka, jako sportovec to nemůže přiznat. „Fyzicky se cítím docela dobře. Pravděpodobně to v sobotu bylo horší. Říkám horší, ale stále v pořádku, měl jsem pocit, že jsem z auta vystoupil trochu více zpocený. Možná to pro mě byla dobrá rozcvička.“

„Ruka však není důvodem ani výmluvou pro nedostatečný výkon. Podle mě bylo vše v pořádku. Návrat jsme posunuli, abychom se nemuseli na nic výmluvat. Fyzicky to byl určitě náročnější závod, ale cítil jsem se dobře. Omezilo nás jen poškození monopostu,“ dodal Australan na závěr.

Související zprávy

Diskuze