logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen: Ocenění pro nejlepšího sportovce? Pěkná hloupost

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 10. 2023

Ačkoliv je Max Verstappen jasným aspirantem na vítězství v anketě „nizozemský sportovec roku“, po tomto prvenství nijak zvlášť netouží – právě naopak. Trojnásobný mistr světa považuje rozdělování sportovců na úspěšné či méně úspěšné za nešťastné a zdůrazňuje, že stejně by se mělo přistupovat ke všem profesionálům, kteří zvyšují povědomí o dané zemi v zahraničí.

Dominantní Verstappen získal v minulém roce prestižní ocenění Laureus a stejně tak i titul sportovec roku Nizozemské sportovní federace v letech 2016, 2021 a 2022, přičemž je pravděpodobné, že minimálně nizozemskou anketu ovládne i tentokrát.

Dvacetšestiletý vítěz 49 velkých cen však není velkým fanouškem porovnávání, obzvláště když se srovnávají sportovci z různých sportovních kategorií. Netouží proto stát se nizozemským sportovcem roku a tvrdí, že toto ocenění patří všem „atletům“, kteří na úrovni reprezentují „země tulipánů“ za hranicemi.

„Jsem hrdý na to, že jsem Nizozemec,“ řekl Verstappen médiím v Kataru. „Jako země bychom měli být však hrdí na úspěchy všech sportovců. Vůbec totiž nezáleží na tom, kdo je nejlepší nebo druhý nejlepší.“

„Každý rok si kladou otázku: ´Kdo je nejlepší sportovec, kdo sportovkyně?´ Ale proč? Nechci v této anketě vyhrát,“ trvá na svém závodník, který možná brzy přepíše historické tabulky, kterým dosud vládnou téměř ve všech ukazatelích Lewis Hamilton s Michaelem Schumacherem.

„Jde o to, že bychom měli vychovávat všechny talenty, které máme,“ vyjádřil se Max. „Neměli byste hodnotit, kdo je lepší. Myslím si, že je to celé směšné.“

„Je to také nespravedlivé pro sportovce, kteří do svého sportu vkládají mnoho úsilí, dosahují skvělé výsledky a nedostává se jim [patričné] uznání kvůli těmto hloupým cenám, které dáváte jedné osobě. Každý by měl být oceněn,“ zdůraznil Verstappen.

Související zprávy

Diskuze