logo F1zpravy.czF1online.sk

Albona čeká milník sto velkých cen: Je velká šance, že dalších sto odjedu za Williams

Alex Albon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 00:37

Alex Albon patří k nastupující generaci jezdců, která před pěti nebo šesti lety vtrhla do Formule 1. Charles Leclerc, Max Verstappen, Esteban Ocon, Pierre Gasly, George Russell a další se dobře znají z motokár a juniorských kategorií. Mnozí z nich zmiňovali, že Albon byl vždy jakýmsi „velkým bratrem“, nejstarším a nejzodpovědnějším z nich. Jelikož však kariéra britsko-thajského závodníka neprobíhala vždy hladce, na svůj stý závod v F1 dosáhne jako poslední z nich.

Albona čeká v Austinu kulatý milník. Sto velkých cen ve Formuli 1 není maličkost, ale Alex má už 28 let a všichni jeho kamarádi z juniorských sérií dosáhli tohoto milníku už poměrně dávno – takový Verstappen jich má už dvě stě.

Při pohledu na kariéru britsko-thajského závodníka je však pozoruhodné, že se vůbec dostal na číslo sto. Red Bull jej ze svého programu vyhodil hned několikrát a jednou dokonce i ze svého týmu F1. Rok 2021 strávil na lavičce náhradníků a vždy musel tvrdě bojovat o místo. Nakonec se ale dostal na metu sto závodů ve Formuli 1 a v rozhovoru pro oficiální portál Formule 1 vybral tři pro něj nejpamátnější.

„Můj první závod – myslím si, že ten by vybral každý jezdec,“ začal Albon. „Důvodem jsou čiré emoce z pocitu, že jste pilotem Formule 1.“

„Druhý nejpamátnější závod je pro mě moje první pódium v Mugellu v roce 2020. Nebyl to pro mě lehký závod ani lehký rok, ale ten víkend jsem měl skvělé tempo. Bohužel, ten den šlo spíše o sejmutí břemene z mých ramen, než o vychutnání si daného okamžiku. Stále to ale byl úžasný pocit, když jsem stál na pódiu a viděl za sebou thajskou vlajku,“ pokračoval Albon.

„Můj třetí nejpamátnější závod je vlastně trochu neobvyklou volbou, ale řekl bych, že je to moje první velká cena po návratu v Bahrajnu v roce 2022 – vlastně ani ne závod samotný, ale spíše kvalifikace. Rok jsme nezačali dobře a mysleli jsme si, že se kvalifikujeme na devatenáctém a dvacátém místě. Nám se ale podařilo postoupit do Q2,“ řekl pilot Williamsu.

I když to nevypadá jako hrdinský výsledek, pro Alexe byl důležitý hlavně po psychické stránce. „Vím, že se to nezdá jako velký úspěch, ale tehdy jsem na sebe vytvářel velký tlak a při návratu jsem chtěl ukázat lidem, co ve mně je. Pro mě osobně však byl důležitější pocit, že jsem odvedl dobrou práci a patřím do Formule 1,“ konstatoval britsko-thajský závodník.

Sto závodů bychom tedy měli, ale jakých bude dalších sto? Albon se dlouhodobě zavázal Williamsu, ale ve Formuli 1 nikdy nevíte. Jak skončí jeho souboj s Carlosem Sainzem? Sáhne po něm některý z top týmů? Jak do přestupového kolotoče promluví v roce 2025 Franco Colapinto? Sám Albon však podle svých slov vidí svoji budoucnost jasně.

„Wow, dalších sto závodů? To jsou další čtyři nebo pět let v tomto sportu. Uvidíme, ale podle mě existuje velká šance, že budu pořád ve Williamsu. Jsem velmi zvědavý, co přinese budoucnost. Doufám, že v době závodu číslo dvě stě se už budeme bavit o pódiích a boji v čele,“ řekl s nadějí rodák z Londýna.

Související zprávy

Diskuze