logo F1zpravy.czF1online.sk

Ecclestona mrzí, že nikdo včetně Mercedesu nechce vzkřísit VC Německa

Nürburgring, Eifel, Nemecko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 10. 2024

Kalendář Formule 1 se neustále rozšiřuje a místo v něm nacházejí z pohledu motorsportu i různé exotické země. Jedna z tradičních bašt v něm však opět chybí. Od poslední oficiální VC Německa uplynulo už pět let a nezdá se, že by ji někdo chtěl oživit. Bernie Ecclestone proto pochybuje o upřímnosti slov současného generálního ředitele F1 Stefana Domenicaliho.

VC Německa patří k historickým událostem Formule 1. Na okruzích Hockenheim, Nürburgring a AVUS se uskutečnilo 64 velkých cen, přičemž dalších 15 pod hlavičkou VC Evropy, Lucemburska a Eifelu. V zemi Michaela Schumachera, Sebastiana Vettela, Mercedesu a Audi však takříkajíc „chcípl pes“.

Stefano Domenicali před měsícem dostal otázku, proč tato událost v kalendáři chybí. „To je dobrá otázka. Já bych se moc rád co nejdříve vrátil do Německa,“ uvedl generální ředitel šampionátu. „Samozřejmě, jako vždy v životě, potřebujete najít lidi, kteří by ji chtěli zpět. Zkoumáme, jestli se najde promotér, který by zorganizoval velkou cenu. Vzpomínám si, že když jsem byl mladší, oblékal jsem se do červené a na Hockenheim a Nürburgring mám skvělé vzpomínky, jak tam závodilo Ferrari. Skutečně doufám, že by se to brzy mohlo vrátit.“

Bývalého bosse efjednotky Bernieho Ecclestona však Stefano Domenicali svými slovy nepřesvědčil. V rozhovoru pro sport.de naznačil, že Domenicaliho vyjádření vzhledem k reálným krokům královny motorsportu vnímá spíše jako povinnou jízdu.

„Je to zklamání, že Formule 1 v Německu usnula. Za mých časů jsme v Německu měli snad největší podporu,“ prozradil Bernie Ecclestone narážející na velké šílenství, které způsobil Michael Schumacher. „Nyní se zdá, že z finančního hlediska chybí ochota udělat, co je nutné pro návrat Formule 1.“

„Myslím si, že Domenicali přináší to, co američtí majitelé chtějí vidět, a to je především více závodů. Nejsem si tedy jistý jeho zájmem o návrat F1 do Německa,“ říká 94letý Brit, kterému dávají za pravdu i nedávná vyjádření nejvyššího vedení F1.

Kalendář by se totiž mohl rozšířit o další závody z Asie. Ve hře jsou Thajsko, Jižní Korea a Indonésie, protože F1 cítí nevyužitý potenciál v asijských zemích, ale skloňuje se i Jihoafrická republika či dokonce Rwanda. Domenicali tvrdí, že zájem o efjednotku má přibližně 35 zemí. Je proto možné, že některé další evropské závody budou muset uvolnit místo zaoceánským — ani kalendář není nafukovací.

Německo se tak dostává do ještě těžší pozice. „Německo potřebuje silnou osobnost, která Formuli 1 prorazí cestu. Nemusí to být nutně Němec, může to být kdokoliv, kdo má potřebný respekt a řekne: Musíme to udělat, musíme Formuli 1 vrátit do Německa, kam patří.“

Myslel jsem si, že Mercedes by v této věci pomohl trochu víc, aby se opět uskutečnila VC Německa. Mám však dojem, že přijmout takové rozhodnutí je pro ně náročné, zhodnotil Ecclestone.

Související zprávy

Diskuze