logo F1zpravy.czF1online.sk

Toyota: Nechystáme vlastní tým ani pohonnou jednotku

Logo Toyota na monoposte Haasu
© Toyota GAZOO Racing/Haas
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 05:09

Návrat Toyoty potěšil mnoho fanoušků této značky. Nejde však o skutečný návrat a vedení to v pátek několikrát zdůrazňovalo. Zatím se nemáme připravovat na to, že se japonská automobilka brzy vrátí do F1 jako plnohodnotný tým nebo dodavatel pohonných jednotek.

Po zahájení spolupráce s Haasem budou obě strany profitovat z čerpání nového technického know-how. Toyota bude moci vzdělávat a vychovávat své inženýry i v nejprestižnějším motoristickém šampionátu světa, ale zároveň chce rozvíjet schopnosti svých jezdců. To zní jako dobrý základ pro skutečný návrat.

Haas však ujistil, že tato spolupráce nemá nahradit Ferrari ani Dallaru, ale jen rozšířit možnosti stáje. „Nejde o to, že bychom chtěli jednoho partnera nahradit druhým,“ ujistil šéf týmu Ajao Komacu.

Tato slova potvrdila i samotná Toyota. „Neplánujeme mít tým ve Formuli 1. V tuto chvíli je naší nejlepší volbou spolupracovat s Haasem,“ prohlásil generální manažer Toyoty Masaja Kadži na páteční tiskové konferenci. „Momentálně nemáme v plánu ani dodávat pohonné jednotky.“

Prezident Toyoty Akio Tojoda byl ve vedení značky i v roce 2009, kdy se rozhodla opustit Formuli 1. Tehdy k tomu měl velmi dobrý důvod. O co však jde Toyotě dnes, když se znovu zajímá o technologie ve Formuli 1?

„V té době se Toyota více zajímala o to, aby rozšířila svou společnost, ne aby konstruovala lepší auta,“ říká Akio Tojoda. „Jako prezident jsem tehdy rozhodl, že cílem společnosti jsou prodeje a zisk. Taková činnost [v F1] nebyla pro společnost v tomto směru vhodná.“

Toyota do svého projektu nalila spoustu peněz, ale jak sama zjistila, Formula 1 byla kdysi bezedná jáma. Ani stovky milionů nestačily na zisk jediného závodního vítězství. Je přirozené, že dnes chce být společnost o něco opatrnější.

Také cíle se však změnily. Tojoda vysvětlil, že nyní chce zkoumat technologie ve F1 a využít je v běžném provozu. „Nyní se přetváříme na společnost, která na základě motorsportu staví lepší auta. Abychom to mohli dělat, potřebujeme mít lidi, kteří za to dokážou převzít zodpovědnost.“

Související zprávy

Diskuze