logo F1zpravy.czF1online.sk

Oakes se v nové práci učí trpělivosti: Věděl jsem, že mě čeká velký úkol

Oliver Oakes
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 11:36

V případě týmu Alpine (dříve Renault) jsme si už zvykli, že pětiletka netrvá nutně pět let a obvykle začne úplně nová ještě před uplynutím pěti sezón. I když to zní neuvěřitelně, za necelé tři roky vystřídala stáj už tři šéfy. Poslední naděje tohoto týmu na zlepšení se jmenuje Oliver Oakes, který zažívá velmi nenápadný start kariéry v paddocku F1 a přiznává, že první měsíce v nové práci jsou pro něj lekcí trpělivosti.

Bývalý závodník nastoupil do nové práce během letní přestávky, kdy ve vedení týmu Alpine nahradil Bruna Famina. Ten působil jako šéf francouzské stáje téměř na den přesně rok a stal se dobrým příkladem toho, jaká je průměrná trvanlivost šéfa stáje z Enstone.

I když vzhledem k častým změnám v předchozím období působila výměna šéfa v Alpine nenápadně – a vzhledem k hrozným výsledkům tohoto týmu je nenápadný i začátek jeho působení –, Oakes měl přesto přinést několik důležitých změn. Například se měl jako první šéf po dlouhých letech vrátit do Enstone. Tato hezká a historická továrna si už zvykla, že se jí šéfuje z Paříže, ale anglický šéf v anglické továrně by mohl přinést vítaný impuls.

Alpine však potřebuje mnohem víc než jen to, a ze všeho nejvíc asi potřebuje čas. Uvědomuje si to i nový šéf. „Je to velký úkol. Věděl jsem to ještě před mým příchodem. To je dobrá a zároveň špatná zpráva,“ řekl Oakes.

„Špatná zpráva je, že máme spoustu práce a hned po letní přestávce jsem do toho skočil rovnýma nohama. Dobrá zpráva však je, že jsou zde věci, které lze změnit rychle. Kromě toho nás Luca de Meo a Flavio Briatore velmi podporují. Tato skutečnost je vlastně velmi vzrušující. Teprve teď si uvědomuji, že to chce hodně času a nic nejde tak rychle, jak byste doufali,“ řekl novopečený šéf Alpinu.

„Musíte mít trpělivost a také si vybudovat důvěru, protože tento tým toho za pár let hodně zažil. Musíme se ujistit, že uděláme pokaždé správné kroky,“ připomněl Oakes.

Práce šéfa týmu F1 přináší výzvy a řízení každého týmu má svá specifika. Vedení Alpinu však patří mezi nejtěžší úkoly vůbec, zvláště pokud se ho zhostí poměrně nezkušený nováček. Oakes však podle vlastních slov viděl už nyní dost a je přesvědčen o kvalitách týmu v Enstone.

„Doufám, že lidé jsou dost chytří a vědí, kde jsme začali, co jsme udělali, a že před koncem ročníku potřebujeme zlepšit naši výkonnost. Začátek příští sezóny však bude skutečným měřítkem. Myslím si, že mezi dneškem a koncem letošního roku už nedojde k drastické změně,“ připomněl Oakes.

Ten zároveň pochválil své jezdce. I když Esteban Ocon krátce před odchodem vyjádřil svou nespokojenost a řekl, že se za volantem nebaví, podle jeho šéfa je přístup obou pilotů velmi profesionální. „Pokud mám být upřímný, tak s oběma se dobře pracuje a oba jsou velcí profesionálové. Nikdy nepanovaly obavy z nedostatku motivace. Samozřejmě, že jsou frustrovaní, i já jsem frustrován. Nechcete se v neděli potácet na konci pole a nedostat šanci na boj o jakýkoli výsledek,“ konstatoval Oakes.

Související zprávy

Diskuze