logo F1zpravy.czF1online.sk

Red Bull v rekordním roce 2023 navýšil příjmy na 365 milionů eur, ale klesl mu čistý zisk

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 03:57

V sezóně 2023 Red Bull vyhrál téměř vše, co mu přišlo pod ruku. Rakouská stáj i díky 22 vítězstvím vykázala desetiprocentní nárůst příjmů za uplynulý kalendářní rok, ale paradoxně s tím souvisí i snížení čistého zisku společnosti.

Takovou dominanci Formule 1 ještě nikdy nezažila. Max Verstappen a Sergio Pérez v minulé sezóně nevyhráli jen jeden jediný závod, čímž překonali i starý rekord McLarenu ze sezóny 1988, kdy ovládli 95,45 % závodů ročníku. Už na šesté velké ceně před koncem sezóny se mohli těšit ze zpečetění mistrovského titulu.

Red Bull nyní ve své výroční zprávě prozradil, že z hlediska financí to znamenalo navýšení příjmů společnosti na 365 milionů eur (9,2 miliardy korun), což je ve srovnání se sezónou 2022 nárůst o 35 milionů eur (886 milionů Kč) neboli 10,6 procenta. Společnost to vysvětluje zvýšeným zájmem ze strany sponzorů, ale také „publicitě, odměnám, bonusům a příspěvkům do závodního programu“.

V uplynulém roce se rakouskému týmu podařilo dohodnout spolupráci se sedmi novými partnery, přičemž až pět z nich působí v USA. Nejen pro Formuli 1 jako celek, ale i pro jednotlivé týmy je to stále trh s nevyčerpaným potenciálem.

I přes zvýšení příjmů a přibližně 132 milionům eur (3,3 miliardy korun) z prize money, které víceméně pokrývají současný rozpočtový strop, však zisky Red Bullu klesly z 2,4 milionu eur na 1,4 milionu eur (35,4 milionu korun). Ve zprávě se píše, že „zvýšení nákladů souvisí zejména s platbami za výkony, což odráží výkon týmu na trati v roce 2023“.

Ve zkratce řečeno, i úspěch něco stojí. Zisk obou titulů a bezprecedentní počet vítězství vedl k tomu, že zaměstnancům společnosti bylo na bonusech vyplaceno více peněz než obvykle. A kromě toho více inkasovala i FIA.

Mezinárodní automobilová federace na vstupních poplatcích vybrala celkem 19,6 milionu eur, přičemž červení býci s 759 body na kontě zaplatili na startu sezóny 2023 vstupní poplatek do šampionátu ve výši 5,66 milionu eur. Ještě větší „pálku“ musel Red Bull zaplatit na startu letošního ročníku — zisk 860 bodů znamená startovné až ve výši 6,74 milionu eur. Toto číslo se však odrazí až v účetní závěrce za rok 2024.

Hospodářské výsledky Red Bullu Racing je však třeba brát s jistou rezervou. Část nákladů a část příjmů totiž přebírají společnosti Red Bull Technology a Red Bull Advanced Technologies. Například Red Bull Technology, která se stará o vývoj, konstrukci a výrobu monopostů, zaznamenala v loňském roce příjmy ve výši 513 milionů eurs čistým ziskem 13,1 milionu eur.

Za zmínku také stojí, že Red Bull výrazně navýšil své investice do výzkumu a vývoje. Za tímto účelem vyčlenil 30,3 milionu eur, což představuje téměř přesně dvojnásobek oproti předchozímu roku. Zároveň s tím mateřská společnost Red Bull GmbH pokračuje v investicích do továrny i motorového oddělení.

Související zprávy

Diskuze