logo F1zpravy.czF1online.sk

Kvjat: Měl jsem potenciál bojovat o titul, ale nedostal jsem šanci ve správný okamžik

Daniil Kvjat a Max Verstappen na pódiu VC Nemecka 2019
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 12:01

Příběh Daniila Kvjata ve Formuli 1 nemá šťastný konec, ale podle ruského závodníka to není jen tím, že by svou příležitost optimálně nevyužil. Věří, že byl dostatečně rychlý, aby dokázal bojovat o titul, kdyby měl k tomu dobré auto. Okolnosti však hrály proti němu.

Daniil Kvjat strávil celý rok 2015 v Red Bullu, ale už po domácím závodě v Rusku 2016 musel uvolnit kokpit mladšímu Maxi Verstappenovi. Odlehčeně řečeno, ten mu následně vzal všechno. Nejen jeho místo ve Formuli 1, když se Red Bull opět začal vracet do konkurenceschopné formy, ale dokonce i jeho přítelkyni.

V rozhovoru pro Formule1.nl přiznal, že má při vzpomínkách na své představení „smíšené pocity“. Dobře si totiž uvědomuje, že kdyby se mu podařilo vydržet déle, mohl zaknihovat i více než tři pódia a 202 bodů.

„Vždy na to budu vzpomínat s vědomím, že jsem z toho nevytěžil maximum,“ uvědomuje si Daniil Kvjat, který měl smůlu v tom, že Red Bull se vrátil k pravidelnému sbírání vítězných trofejí až v roce 2021, kdy on už byl v této rodině odepsaný. „Měl jsem potenciál alespoň zabojovat o jezdecký šampionát.“

„Samozřejmě, svou roli hrají i příležitosti. O tom, zda ve Formuli 1 vyhrajete, rozhoduje mnoho faktorů. Vždy jste závislí na materiálu, který máte k dispozici, což jsme viděli i v nedávné době. Ve skutečnosti je to vždy auto, které diktuje, kdo skončí na prvním, pátém a desátém místě,“ připomíná známou skutečnost o tom, jaké zásluhy má obvykle monopost a jaké pilot. Tento poměr se v sezóně 2024 upravil ve prospěch jezdce, ale dříve tomu tak rozhodně nebylo.

Mít jen více štěstí na načasování kariéry… „Jinými slovy, ve Formuli 1 vám musí být i hvězdy trochu nakloněné, abyste se jako nejlepší jezdec ocitli také v nejlepším autě. Samozřejmě, abyste vyhráli, spoustu věcí musíte udělat správně. Snažím se však říct, že i množství okolností musí být na vaší straně. V mém případě to tak vždy nebylo.“

Kromě toho, že Red Bull za jeho dob nemohl konkurovat Mercedesu, ba v roce 2015 nestíhal ani Ferrari a Williamsu, hrál v Kvjatův neprospěch i fakt, že Helmut Marko chtěl ukázat světu svůj nový poklad. Max Verstappen měl být hvězdou budoucnosti a dnes můžeme říct, že otec jezdecké akademie Red Bullu to předpověděl správně. Tato velká vlna však s sebou strhla i rodáka z ruské Ufy.

Kvjat se rozpovídal i o Verstappenovi, na kterého se usmálo štěstí. „Jak jsem řekl, vím, jakou mám hodnotu jako jezdec. V autě, které by bylo hodné titulu, bych určitě byl alespoň mezi aspiranty na vítězství v šampionátu.“

„Nerad používám tak silná slova, abych tvrdil, že bych ho lehce vyhrál, protože ve Formuli 1 je tvrdá konkurence. Vždy tomu tak bylo. Tak by to také mělo být, a proto všichni chceme závodit ve Formuli 1. Všichni chceme zakusit to intenzivní soupeření.“

„Já jsem v Red Bullu dostal šanci, když jeho auto nebylo moc dobré. Max a před ním Sebastian Vettel zase dostali svou šanci tehdy, když měl Red Bull velmi silný monopost. Okolnosti musí hrát ve váš prospěch. V můj prospěch nehrály,“ povzdechl si na závěr.

Související zprávy

Diskuze