logo F1zpravy.czF1online.sk

Letos mě napadlo, že skončím, přiznal Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:19

Sergio Pérez byl podle mnohých jednou nohou pryč z Red Bullu. Jednoznačné (i když neoficiální) stanovisko na začátku letní přestávky však dalo všem najevo, že tým nesáhne po výměně pilota uprostřed sezóny. V této chvíli je otázkou, do jaké míry to způsobila důvěra Red Bullu ve schopnosti mexického závodníka a nakolik rozhodnutí ovlivnil nedostatek alternativ. Každopádně Pérez pokračuje a podle vlastních slov chce pokračovat.

Kdyby se Red Bull na přelomu července a srpna přece jen rozhodl, že s Mexičanem nepočítá, jaký by byl jeho další osud? Mířil by místo Ricciarda (nebo Cunody) do týmu RB? Odešel by z rodiny Red Bullu úplně a do RB by naskočil Lawson? Hledal by si Pérez místo v jiném týmu? Ukončil by kariéru?

Všechno jsou to hypotetické otázky, ale možná se jednou dočkáme odpovědí. Checova budoucnost totiž stále není jistá. On sám říká, že by o ní rád rozhodl sám, ale to se v tomto sportu málokomu poštěstí.

„V průběhu posledních šesti měsíců jsem uvažoval o konci kariéry,“ přiznal Pérez v rozhovoru pro DAZN. „Přemýšlel jsem však jen tři vteřiny a okamžitě jsem se rozhodl. Koneckonců, bylo by nejjednodušší, kdybych se po tolika letech vzdal a odešel. Nikdy bych si to však neodpustil.“

Checo v Singapuru na vlastní oči sledoval, jak krutý dokáže být tento sport. Daniel Ricciardo vyhrál v kariéře osm velkých cen, ale přesto opouštěl F1 osamocený a bez pořádného „sbohem“. Ano, můžete říct, že bez Red Bullu by druhou (ani první) šanci nikdy nedostal, ale takové situace vyvolávají mnohem hlubší otázky o slušnosti a lidskosti.

„Chci ukončit kariéru, když to budu chtít já, ne když mi to někdo řekne,“ vyjádřil Pérez velké přání každého sportovce. „Na to se soustředím. Chci se dostat do bodu, kdy sám rozhodnu o své budoucnosti.“

„Pokud mám být upřímný, momentálně jsem velmi motivovaný. Opravdu chci pokračovat ve Formuli 1 a baví mě to. Užívám si úspěchů a učím se z těžkých chvil,“ konstatoval mexický závodník.

Pérez letos podepsal s Red Bullem nový kontrakt, ale ten rozhodně nebude vodotěsný. Určitě nezabrání dalším spekulacím o předčasném odchodu v případě, že bude pokračovat ve sbírání umístění mimo nejlepší šestku, zatímco jeho týmový kolega bojuje o vítězství.

„Mám platnou smlouvu na další dva roky a dva roky jsou ve Formuli 1 dlouhá doba. Dobře si však uvědomuji, že konec se blíží. Nemyslím si, že zůstanu tak dlouho jako Fernando, kterého obdivuji za všechno, co dokazuje v jeho věku. Není to tak, že bych nechtěl pokračovat, ale mám malé děti a rád bych s nimi trávil mnohem víc času. Právě to bude rozhodující faktor,“ vzkázal Pérez.

Související zprávy

Diskuze