logo F1zpravy.czF1online.sk

Red Bull připravoval speciální lakování, ale ztratil by 0,03 sekundy na kolo

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 13:24

Ve Formuli 1 se schyluje k intenzivnímu závěru sezóny. V podzimní části roku budou pokračovat boje o oba tituly a Red Bull chce nejen potvrdit čtvrtou jezdeckou korunu pro Maxe Verstappena, ale také se vrátit do boje o Pohár konstruktérů. McLaren získal v Baku na obhájce titulu 28 bodů a dostal se do vedení v šampionátu. Red Bull se odhodlává k protiútoku a k němu potřebuje každou drobnou výhodu.

Tým plánoval představit na závodech v Singapuru a Austinu speciální lakování. Ta vznikla ve spolupráci s fanoušky Red Bullu, kterým však tým oznámil, že se namáhali zbytečně. Speciální lakování by totiž přinesla extra hmotnost, což si tým v době vrcholícího boje o titul nemůže dovolit.

Vítězové soutěže o vytvoření nejkrásnějšího speciálního lakování tak své výtvory neuvidí na monopostu RB20. Kromě toho měli vidět své návrhy živě na trati jako zvláštní hosté Red Bullu. První vítěz soutěže se objevil na voze v Silverstonu, ale další dva výherci doplatí na stále intenzivnější boj o titul mezi Red Bullem, McLarenem a Ferrari.

„Podle informací portálu Motorsport.com se v průběhu vytváření konceptu speciálního lakování na Singapur zjistilo, že dodatečný lak přidá monopostu na hmotnosti asi jeden kilogram,“ uvádí britský portál. „I když rozdíl ve výkonnosti představuje asi jen 0,03 sekundy na kolo, vzhledem k vyrovnanému šampionátu se tým rozhodl, že nemůže v rámci marketingové kampaně ohrozit své úsilí v šampionátu.“

Je to vskutku fascinující odhalení, ale pochopitelné. Ukazuje to, že dominance Red Bullu z minulé sezóny a úvodu letošního ročníku je dávnou minulostí. Tým své zdůvodnění vyslal také prostřednictvím oficiálních kanálů.

„Bohužel, ve fázi testování návrhů REBL CUSTMS v reálných podmínkách jsme zjistili, že nasazení nových barev dodá monopostu RB20 nečekanou a nadměrnou dodatečnou hmotnost,“ uvedl tým ve svém stanovisku.

„Jak si jistě dovedete představit, jakákoli dodatečná hmotnost má negativní vliv na výkonnost, a naší prioritou je, aby byl monopost po zbytek sezóny co nejkonkurenceschopnější. Proto vám musíme s těžkým srdcem oznámit, že tým nenasadí na RB20 fanouškovské návrhy REBL CUSTMS na Velkých cenách Singapuru a USA,“ uvedl Red Bull.

I v závěru třetího roku pravidel je cítit, že týmy nadále bojují s hmotností. Monopost Alpinu je v této sezóně více nenalakovaný než nalakovaný, což přimělo FIA, aby diskutovala o možnosti, že týmy budou pravidly nuceny pokrýt barvou určitý minimální povrch monopostu. V této chvíli však není zcela známo, kam se tyto diskuse dostaly.

Související zprávy

Diskuze