logo F1zpravy.czF1online.sk

Pád Red Bullu má na svědomí také Pérez, vysvětluje Mika Häkkinen

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala8. 9. 2024

Red Bull stojí po období dominance před těžkým úkolem: pokusit se najít svou ztracenou formu. Jak se však vůbec mohlo stát, že se červení býci takto propadli? Mika Häkkinen neukazuje prstem jen na odchod Adriana Neweyho či problémy s vyvážením, ale také na Sergia Péreze, který je svému týmu spíše na přítěž.

Od roku 2014 jsme zažili několik menších změn pravidel, ale Mercedes se až do posledního roku s plochými podlahami držel v čele startovního roštu. Poté nastoupil Red Bull, který v roce 2023 rozdrtil konkurenci na prach a nevídaným způsobem vyhrál téměř všechny závody sezóny.

Po nejdominantnějším ročníku se však Red Bull ocitl ve velkých problémech, které má na svědomí také Sergio Pérez. To si myslí Mika Häkkinen, který pro Unibet hodnotí aktuální sezónu a vysvětluje, že Mexičanova data byla pro účely vývoje nepoužitelná, a tak technici z Milton Keynes pracovali s jistým handicapem.

„Tím, že jsem byl v minulosti závodník, mi není příjemné mluvit o jiných jezdcích a zejména kritizovat jiného jezdce,“ uvedl dvojnásobný mistr světa Mika Häkkinen. „Formule 1 je však velmi krutý sport a v týmu jsou dva jezdci. Tito dva mezi sebou přirozeně soupeří ještě před tím, než začnou soupeřit s ostatními. Rozdíl mezi Maxem a Sergiem se však neustále zvětšoval.“

„To znamená, že z toho nečerpáte data. Nezískáváte informace z obou monopostů, které potřebujete, abyste byli schopni auto vyvíjet co nejrychleji, jak je to nutné. Toto je opravdový handicap vývoje v Red Bullu,“ podotýká finský jezdec.

Red Bull se netajil tím, že staví monopost tak, aby podal co nejlepší výkon. To však rozhodně neznamená přizpůsobovat ho pomalejšímu jezdci, jehož zpětná vazba tým neposouvá vpřed. Pérez se totiž mohl snažit jen dotáhnout na Verstappena, nikoli vylepšit výkonnostní strop auta. Ten mohl zvedat jen Holanďan.

„Jak jsem řekl, je těžké kritizovat jezdce a já se kritice snažím vyhýbat. Chci jen pojmenovat fakta,“ pokračoval Häkkinen. „Potřebujete dva piloty, kteří půjdou na plný plyn, aby tým mohl nasbírat potřebné údaje, porovnat, jaký dopad mají úpravy v nastavení na aerodynamiku monopostu, nebo co dělají s autem po mechanické stránce.“

Týmu inženýrů pod vedením Pierra Wachého tyto údaje chybí. „Během soutěžního víkendu to musíte neustále porovnávat. Času je poměrně málo, takže jen s pomocí jednoho vozu nedokážete posunout tým vpřed. Potřebujete dva monoposty. Potřebujete dva jezdce. Sergio Pérez nebyl schopen toto Red Bullu doručit, a to má vliv na jejich úspěchy. Je to velmi negativní záležitost.“

Největším soupeřem Red Bullu je momentálně McLaren, který se může spolehnout na Landa Norrise i Oscara Piastriho. Mladý Australan má ještě velký prostor pro zlepšení, ale už teď má nad Pérezem jednu jasnou výhodu: jeho zpětná vazba má pro tým velkou hodnotu, díky čemuž budou inženýři při vývoji pamatovat i na jeho požadavky.

Podle Häkkinena by měl mít Pérez dostatek zkušeností k tomu, aby Red Bullu dokázal pomoci. „Sergio Pérez je ve Formuli 1 už dlouho. Toto není jeho první ani druhý rok. Je tu už dlouho. Měl příležitost prozkoumat sebe sama, pochopit sebe sama a zjistit, co potřebuje, aby se stal týmovou jedničkou. On však v tomto selhal.“

„Nechci tvrdit, že mu chybí talent. Myslím si, že ostatní parametry Sergiovi neumožnily dostat se na potřebnou úroveň, aby se vyrovnal Maxi Verstappenovi a týmu doručil to, co od něj potřebuje k vybudování vítězné stáje,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze