logo F1zpravy.czF1online.sk

„Želva“ Albon vyhrála závod se „zajíci“ Magnussenem a Alonsem

Alex Albon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2024

Všechny nejvíce zajímá bitva v čele startovního pole a za daných okolností je to více než pochopitelné. Nesmíme však zapomínat, že i ve druhé polovině startovního roštu se odehrávají krásné příběhy. Jeden z nich píše Williams, který se všemožně pokouší o zlepšení svého devátého místa v Poháru konstruktérů a v Monze se mu podařilo stáhnout ztrátu na Alpine.

Williams chystá na podzimní část sezóny velké balíky vylepšení. Do Nizozemska přivezl jeden, další by mohl přijít v Baku a ani ten by neměl být poslední. Týmu po dlouhé zimě a nákladných nehodách v úvodu roku chyběla vylepšení a až na podzim se může vrátit do hry.

Zdá se, že souboj se šestým RB (34 bodů) a sedmým Haasem (28 bodů) je prohraný, ale Williams rozhodně může dotáhnout alespoň osmý Alpine, na který v Monze stáhl ztrátu na sedm bodů díky devátému místu Alexe Albona. Ten byl nejlepší ze „zbytku světa“ v kvalifikaci i v závodě, takže neměl důvod k nespokojenosti.

„Byl to intenzivní závod,“ přiznal rodák z Londýna. „Ne ve smyslu, že bych měl auta všude kolem, v podstatě jsem byl uprostřed území nikoho, ale Kevin přede mnou se mi s jeho desetisekundovou penalizací vzdaloval a Fernando za mnou mě dobíhal na čerstvých pneumatikách. Ve skutečnosti jsme se tedy trápili.“

Nelze popřít, že Haas byl v Itálii nesmírně silný. Určitě byl nejrychlejším týmem ve středu pole a klidně mohl bodovat s oběma piloty. Nakonec z toho je „jen“ desáté místo a Albon může za dva body poděkovat i Kevinovi, který dostal další trest.

„Byl to závod, ve kterém želva pomalým, pomalým, pomalým tempem zvítězila nad zajícem. Věděl jsem, že musím být konzistentní a dbát na to, aby se levá přední pneumatika neotevřela. Fernando se blížil a jako bych v pozadí slyšel hudbu z filmu Čelisti. Nakonec jsme to však udrželi,“ řekl spokojeně Albon.

Williams takový výsledek potřeboval jako sůl. Pro tým je to jen třetí bodované umístění v sezóně a oživil jím naděje alespoň na celkové osmé místo. Williams má nyní nového jezdce, připravuje další vylepšení a je připraven na novou ofenzívu.

„Potřebujeme takové okamžiky. V poslední době jsme je nezažili často a v Zandvoortu jsme propásli svou příležitost, když jsme si skutečně měli odnést nějaké body. Ztratili jsme přitom něco na naše rivaly z Alpine,“ řekl Albon.

„Pomalu se do toho dostáváme. Máme vylepšení a další jsou naplánována. Doufejme, že přijdou v některém z následujících závodů a dokážeme dojet Alpine na osmém místě. To je náš cíl a posledních pár víkendů dokázalo, že máme docela dobré auto, které dokáže postoupit do Q3,“ dodal Alex.

Související zprávy

Diskuze