logo F1zpravy.czF1online.sk

Zaměstnanci Renaultu chystají protest. Demonstrovat se bude ve Viry i v Monze

Pierre Gasly, Alpine zozadu
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2024

Zdá se, že o budoucnosti motorového projektu Renaultu je již rozhodnuto, ale zaměstnanci ve Viry se s ukončením vývoje pohonných jednotek pro Formuli 1 odmítají smířit. Během léta s vedením stáje nenašli společnou řeč, a tak postupně přitvrzují. Přímo v Monze plánují zorganizovat protest.

Plánované ukončení vývoje již visí ve vzduchu. K oficiálnímu potvrzení tohoto kroku by mělo dojít koncem září, takže zaměstnanci ve Viry mají poslední týdny na to, aby prokázali svou nespokojenost a pokusili se ještě něco změnit.

Před týdnem společně prohlásili, že rozhodnutí generálního ředitele Lucu de Mea považují za nepochopitelné a odsouzeníhodné. Překáží jim i to, že vedení je „hluché“ při pokusech zaměstnanců o dialog.

Avizují proto, že v pátek dojde přímo na okruhu ke klidné demonstraci. „Většina zaměstnanců“ ve Viry v devět ráno začne šestihodinovou stávku a část z nich, která vycestuje do Monzy, má v plánu vyjádřit „jasný a neagresivní odkaz za zachování francouzských motorů v F1“. Přibližně 100 zaměstnanců v bílých tričkách s logem Alpinu, černou páskou na ramenou a hashtagem #ViryOnTrack se rozdělí na dvě tribuny na okruhu.

Mechanici a zaměstnanci přímo v garáži budou mít „pokud to bude možné“ také černé pásky, ale protestující ujišťují, že zatím jejich demonstrace nebude mít žádný přímý vliv na tréninkový plán týmu. Monoposty uvidíme na trati v obou pátečních trénincích.

Pierre Gasly před startem VC Itálie vyjádřil pochopení pro obě strany tohoto interního sporu a naději, že se věc podaří vyřešit ke spokojenosti všech. „Já nemám nad touto situací absolutně žádnou kontrolu. Je to téma pro tým a top management. Z tohoto pohledu se já koncentruji na svůj závod. Podat maximální možný výkon na trati je to nejlepší, co můžu udělat pro každého zaměstnance.“

„Chci odměnit za tvrdou práci každého jednoho zaměstnance. To je moje role v týmu a budu se na ni koncentrovat,“ dodává francouzský pilot, který bude v Alpinu působit i v následujících sezónách. „Chápu obě strany. Není to jednoduché, ale můžeme si o tom povídat. Nemám to ve své moci. Doufám, že se najde řešení ke spokojenosti všech.“

Související zprávy

Diskuze