logo F1zpravy.czF1online.sk

Briatore: Rozhodnutí o uzavření motorového oddělení padlo před mým příchodem

Pierre Gasly na rošte
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2024

Když Flavio Briatore nastoupil do funkce poradce týmu Alpine, francouzský celek má najednou mnohem větší publicitu. Italský manažer je na veřejnosti velmi viditelný, poskytuje rozhovory a hlavně provádí změny ve struktuře stáje, byť věrný své tradici odmítá, že by měl s čímkoli něco společného.

Funkce poradce není ve sportovních organizacích nikdy výkonná, což znamená, že poradce „jen“ radí, ale nerozhoduje. Snad jedinou výjimkou ve světě sportu je Flavio Briatore, jelikož málokdo věří, že tento muž by někdy mohl akceptovat autoritu nějakého šéfa. Podobně jako Bernie Ecclestone, ani velký Flavio není stvořen, aby někoho poslouchal.

Všechny změny a rozhodnutí ve vedení a struktuře Alpinu jsou tak připisovány jemu, ne novému šéfovi Oliverovi Oakesovi či prezidentovi Renaultu, který beztak neprokazuje, že by toho o Formuli 1 hodně věděl. K těmto rozhodnutím se zařadilo i uzavření motorového oddělení Renaultu, které vyvolalo nemalou nespokojenost a je obecně připisováno přímo Briatoremu.

Ten však odmítl jakoukoli zodpovědnost. „Problémem jsou důkazy,“ řekl Flavio, jako kdyby mluvil o kauze Crashgate. „Pokud jde o motorové oddělení, rozhodlo o tom vedení a já to akceptuji. Když prezident o něčem rozhodne, je to v pořádku. Rozhodli o tom ještě před mým příchodem do týmu.“

Na opakovanou otázku, zda tedy zrušení motorového programu nebyl jeho nápad, Briatore zopakoval: „Ne, já nejsem pokaždé ten zlobivý kluk. Můžete mě obviňovat z čehokoli, ale ne z toho.“

Alpine se tak vzdává své největší konkurenční výhody – vlastního motoru – a je zřejmé, že Renault to vzdal i se svými mistrovskými ambicemi. K propagaci značky se však Formule 1 stále hodí, přestože na automobilku nevrhá nejlepší světlo, když se rozhodne závodit v nejvyšší motoristické třídě s motory konkurenčního Mercedesu.

Jaké další změny nás čekají? Víme, že lidé na motorovém oddělení ve Viry pravděpodobně přijdou o práci. Čeká podobný osud i další zaměstnance? „Nevím,“ odpověděl Briatore, jako kdyby o nic nešlo. „Nevím, jestli máme příliš mnoho lidí, nebo ne. Podívám se na to.“

„Nechceme však snižovat stavy, chceme efektivitu. Pokud s námi někdo chce zůstat, tak může zůstat. Potřebujeme však, aby byli všichni na jedné lodi. Chceme lidi se zkušenostmi a chceme, aby pracovali společně jako tým Formule 1. Nechceme všechny vyhodit,“ prohlásil Briatore.

Ten na závěr zopakoval, že Alpine není na prodej, ačkoli každý krok vedení v posledních měsících nasvědčuje, že opak je pravdou. Flavio však vytrvale odmítá, že by jeho úkolem bylo najít kupujícího. „Ne, nic není na prodej. My nakupujeme. Pokud bychom měli příležitost, tak koupíme další tým. Jedno je jasné, Luca de Meo nikdy nechtěl prodat tým. Tečka,“ vzkázal Briatore jednoznačně.

Související zprávy

Diskuze