logo F1zpravy.czF1online.sk

Gasly byl po závodě nadšený: V sobotu jsme to tak optimisticky neviděli

Pierre Gasly
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2024

Pro Alpine je každý bod nesmírně důležitý. Pierrovi Gaslymu se v Zandvoortu podařilo ukořistit hned dva, s čímž před závodem počítal jen málokdo. Továrně v Enstone se podařilo otočit loď, a to je obrovský důvod k radosti.

Alpinu se v pátek nepodařilo dostat na vyšší než čtrnácté a sedmnácté místo. Úsměvy byste na tvářích jezdců hledali marně. Celý tým se však pustil do práce, budoucího jezdce Jacka Doohana poslal na simulátor, na kterém strávil větší část noci, a v sobotu se monopost A524 představil v úplně jiné formě.

Pierre Gasly se z kvalifikačního desátého místa posunul o jednu pozici výše díky diskvalifikaci Alexe Albona, ale za sebou měl několik velmi silných soupeřů. Na Lewise Hamiltona nakonec nestačil, ale se zbytkem startovního pole si poradil.

“Musím říct, že jsem extrémně šťastný. V sobotu jsme to rozhodně neviděli tak optimisticky,” radoval se z deváté příčky Pierre Gasly. “To vám byl závod! Bylo to úžasné. Měl jsem skvělý start a v první zatáčce se mi podařilo zvenčí předjet Lance a Fernanda.”

Následně se za ním vytvořil DRS vláček, ale nedovolil, aby ho některý vůz předjel. “Myslím si, že to bylo pro můj závod extrémně důležité,” připomněl manévr ze startu, který mu to umožnil. “Pak se mi dařilo držet závod pod kontrolou, manažoval jsem pneumatiky a Fernanda za sebou, který na mě celou dobu vyvíjel velký tlak.”

“Svedl jsem pár skvělých soubojů s Lewisem a Carlosem, takže to byla zábava. Velmi mě těší, že jsme se dokázali dostat na čelo středu pole,” shrnul své dojmy Pierre Gasly, jehož dva body přiblížily Alpine k Haasu jen mírně, ale důležité je, že se díky nim vzdálil Williamsu. Britský tým totiž po nasazení novinek pohrozil, že bude pravidelně útočit na bodovanou desítku.

X/Alpine

Esteban Ocon měl mnohem horší víkend. V kvalifikaci nepostoupil ani do druhé části. Auto prý bylo “katastrofální”. Když v něm jezdil, měl pocit, že “v každé zatáčce havaruji”. Po startu z patnáctého místa se neposunul ani o jednu příčku výše.

“Bohužel, byl to náročný víkend,” povzdechl si Esteban Ocon. “Myslím si, že jsme udělali maximum, co jsme mohli. Pozitivem však je, že Pierre měl dobrou rychlost, z čehož získáme dobrá data. S týmem odvedl dobrou práci, že získal body.”

“Před následujícím víkendem bude důležité pochopit, v čem jsme se trápili. Snad se nám to podaří zvrátit už před Monzou. Po závodě máme další indicie a více informací o tom, kde bychom mohli pracovat a na co se podívat. Potřebujeme se do toho pustit a před dalším závodem to napravit,” vzkázal francouzský jezdec.

Související zprávy

Diskuze