logo F1zpravy.czF1online.sk

Haas si ještě nemůže vydechnout. Kvůli sporu s Uralkali jeho kamiony nesmí opustit Zandvoort

Haas, ilustračné
© Twitter/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2024

Haas se v Zandvoortu zdrží déle, než by si jeho vedení přálo. Uralkali totiž uspělo u nizozemského soudu a podařilo se mu zablokovat kamiony amerického týmu do doby, než obdrží potvrzení, že Haas ruské společnosti uhradil dlužnou částku.

Verdikt švýcarského arbitrážního soudu obě strany prezentovaly jako své vítězství. Haas proto, že Uralkali nebylo přiznáno odškodnění za předčasné ukončení sponzorské smlouvy, a Uralkali proto, že Haas dostal příkaz vrátit již přijaté peníze, které měly příslušet na období od 4. března do konce roku 2022.

Za dotčené měsíce přísluší částka ve výši 9 milionů dolarů, s nimiž se Haas zpozdil — nebo to alespoň tvrdí Uralkali ve svém tiskovém prohlášení. Aby se bývalý sponzor dostal ke svým penězům, rozhodl se domáhat svých práv u nizozemských soudů.

Ty Uralkali vyhověly. Ve čtvrtek přišel soudní exekutor v doprovodu policie udělat soupis majetku, který má Haas v Zandvoortu, a pohrozil, že dokud prostředky nebudou převedeny na účet Uralkali, technika ani monoposty nebudou moci vycestovat na další závod do Monzy.

Gene Haas sice v neděli odpoledne ubezpečoval, že spor je již urovnán, ale stále se čeká na poslední úkony. Mechanici dostali povolení sbalit veškerou techniku, ale kamiony nesmí opustit Zandvoort, dokud zmíněných 9 milionů skutečně nepřistane na účtu Uralkali.

Haas měl peníze odeslat v pátek večer na účet, který je veden na Blízkém východě, ale jelikož byl víkend, transakce se trochu zpozdí. Haas přesouvá platbu přes Blízký východ i z toho důvodu, že chce mít jistotu, že přesunem peněz neporuší žádné zákony ani sankce, které jsou uvaleny na ruské společnosti.

Dokud Uralkali nepotvrdí přijetí platby, kamiony Haasu musí zůstat na svém místě. Není to ale všechno. Haas má podle sponzorské dohody povinnost poslat bývalému sponzorovi i jeden monopost. Uralkali tak bude čekat i na logistický plán, jak a kdy se dočká svého auta.

Pokud vše půjde hladce, do Monzy by měli vycestovat v pondělí, tedy s menším zdržením.

Související zprávy

Diskuze