logo F1zpravy.czF1online.sk

Briatore identifikoval hlavní důvod neúspěchu Alpinu: Manažeři!

Oliver Oakes
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Flavio Briatore se oficiálně stal poradcem prezidenta Renaultu Lucu de Mea a v týdnech po svém jmenování jsme zůstali v úžasu. Změny byly zásadní a přímo bleskurychlé. Doposud největším počinem kontroverzního Itala je výměna šéfa, ale tu může brzy překonat úplné uzavření motorového oddělení. Tak či onak, Flavio po měsících vyhodnocování situace zjistil, jaký byl největší problém Alpinu.

Ačkoli vedení Renaultu měnilo manažery jako ponožky, podle Briatoreho si automobilka vybrala pokaždé toho špatného. Cyril Abiteboul, Laurent Rossi, Otmar Szafnauer, Bruno Famin a další byli prostě nevhodní pro své pozice. Mladý a nezkušený Oliver Oakes je prý ten pravý.

„Management neexistoval,“ prohlásil Briatore při odpovědi na otázku, proč se Alpine propadal pořadím. „Myslím si, že toto byl problém Alpinu. Podle mě si v určité chvíli zvolili několik nesprávných manažerů a jejich seznam byl dost dlouhý. Seznam dobrých manažerů v podstatě neexistuje.“

„Řídit továrnu v Enstone je náročné. Je to velký tým, velké monstrum. Musíte tam být přítomní. Je obtížné řídit tým jako Alpine z Paříže nebo jiného místa. Potřebujete tam být přítomní každý den,“ dodal Briatore.

Přesto si však francouzský tým zvolil za svého nového šéfa mladého a nezkušeného Olivera Oakese. Možná je chytrý a jako Angličan si za místo svého působiště vybere Enstone, ne Paříž, ale přece jen to vypadá jako příliš velká výzva pro někoho jako Ollie. Má však Briatoreho stoprocentní podporu.

„Ollie je nadšený, mladý a ambiciózní. Přesně to v týmu potřebujeme,“ prohlásil Flavio. „Když chceme změnit Alpine, potřebujeme mladé lidi a lidi s velkým nadšením pro práci. Lidé rozumějí dobrým chlapům, ne špatným; lidé potřebují vědět, co se děje v továrně; lidé potřebují vědět, co se děje na závodech. Řídíme se tímto principem. Nemá zkušenosti s řízením velkého týmu, ale má talent a potenciál uspět.“

Svou premiéru na boxové zdi, ve vedení Alpinu a před médii absolvoval tento víkend také Oliver Oakes, který vidí ve francouzském týmu ohromný potenciál. Ten prý dosud nedokázalo vedení stáje využít a jeho úkolem je to změnit. „V první řadě si myslím, že místo jako Enstone si za peníze nekoupíte, najdete zde pravého závodního ducha a historii,“ prohlásil Angličan.

„Když se projdete po tom místě, nemůžete si pomoci a cítíte něco, co vám dává obrovskou vášeň. Dovolím si říct, že posledních několik let bylo nesprávně vedeno. V minulosti jsme hodně mluvili, což je trochu frustrující a rozhodně to není můj styl. Myslím si, že nyní se potřebujeme soustředit opět jen na závodění. Máme tam úžasné lidi a nebyla to jejich chyba, byla to chyba vedení,“ prohlásil bez obalu Oakes.

Je však sporné, kdo je skutečným šéfem Alpinu. Po příchodu Briatoreho se totiž začaly dít věci, vyměnil se šéf, zahájila jednání s Carlosem Sainzem a dokonce se chystá uzavření motorového oddělení a přechod na zákaznické motory Mercedes. Změny jsou nevyhnutelné, ale je otázkou, zda je bude provádět Briatore, Oakes, nebo Briatore jménem Oakese. „Je třeba oživit systém. Musíme do něj vpustit elektrický šok. O Flaviovi bych řekl, že je jako tornádo,“ prohlásil bývalý závodník.

Související zprávy

Diskuze