logo F1zpravy.czF1online.sk

Surer by na místě Red Bullu zasáhl: Kdokoliv dokáže to, co Pérez

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala22. 8. 2024

Je Sergio Pérez jen průměrným jezdcem? Marc Surer při hodnocení jeho výsledků z první poloviny sezóny konstatuje, že něco takového by dokázal kdokoliv jiný. Mexičan týmu přináší miliony od svých sponzorů, ale na trati té přidané hodnoty není mnoho.

„Kdokoliv z pilotů dokáže podávat výkony na úrovni Sergia Péreze,“ prohlásil bývalý závodník Marc Surer, kterého zpovídal portál motorsport-total.com. Péreze nehodnotí příliš vysoko a svým způsobem nerozumí, proč jej Red Bull stále podporuje. „Já bych s tím něco udělal. Řeknu to tak, že polovina startovního pole by zřejmě podávala lepší výkony, tak proč nezariskovat a neposadit do monopostu jiného jezdce?“

Rodák z Guadalajary přece jen má šanci změnit trajektorii této sezóny, ale nebude to vůbec jednoduché. Bude totiž potřebovat i pomoc týmu, který dosud stavěl monopost na Maxe Verstappena z velmi prostého důvodu: Takto je výkonnostní strop auta nejvyšší.

„Pokud se auto snáze ovládá, Pérez dokáže Maxe porazit,“ přikývl Surer. „Dokáže velmi dobře pracovat s nedotáčivým monopostem. Nyní však auto dělá obojí, je i přetáčivé i nedotáčivé. Nedělá to, co má. Max to dokáže udržet pod kontrolou, ale Pérez ne. A co víc, pravděpodobně přišel o sebedůvěru, která je v motorsportu důležitá.“

Na přelomu července a srpna se spekulovalo, že za zachování Sergia Péreze v týmu měla lobbovat i Liberty Media, které vyhovuje, že Pérez zvyšuje čísla sledovanosti v zemích Latinské Ameriky a pomáhá organizátorovi VC Mexika s prodejem lístků. Tyto spekulace byly později vyvráceny Helmutem Markem.

Následně se roztočilo další kolo pomluv: Sponzoři Sergia Péreze prý měli týmu poskytnout záruku, že pokud Red Bull kvůli mexickému jezdci nezíská konstruktérský titul, tak peněžní ztrátu nahradí z vlastní kapsy. Tuto informaci ve středu vyvrátil britský novinář Thomas Maher s tím, že podle jeho zdrojů je to „čistá nepravda“.

Marc Surer nakonec připomněl, že Red Bull by mohl Péreze vyměnit i před koncem sezóny. „Pokud ho vyhodí před koncem roku, mohl by si ještě najít místo v jiném týmu. Pro Mexiko by to nebylo tak špatné, kdyby ho vyhodili před koncem roku.“

Německý magazín Auto Motor und Sport přišel s informací, že za jistých okolností by Sergio Pérez mohl skončit v Audi s Nicem Hülkenbergem. Jedním z předpokladů ovšem je, že Red Bull jej propustí před koncem aktuální sezóny. Ve hře jsou však také mnohem pravděpodobnější jména: Bottas, Čou, ale hovoří se také například o Pourchaireovi, Bortoletovi, Palouovi či dokonce Danielu Ricciardovi. Nesmíme také zapomínat, že Red Bull musí do září najít sedačku pro Liama ​​Lawsona, pokud nechce ztratit exkluzivní práva na jeho služby.

Red Bull by se měl mezitím poohlédnout po alternativách, radí mu 72letý Švýcar. „Potřebujete jezdce, který se dokáže přizpůsobit monopostu. Myslím si totiž, že jezdit v Red Bullu je náročné. Fernando Alonso by byl s tím autem stoprocentně rychlý, protože on ho dokáže zvládnout.“

Alonso však již není k dispozici. Surer tak zmiňuje Carlose Sainze a Nica Hülkenberga, ale i v případě těchto dvou už „ujel vlak“.

Související zprávy

Diskuze