logo F1zpravy.czF1online.sk

Sanchez chce na podzim Alpine pravidelně v Q3: Je to jeden z našich klíčových cílů

Pierre Gasly
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 8. 2024

Alpine byl v Bahrajnu nejpomalejší ze všech. Jak už to v případě tohoto týmu bývá, v průběhu sezóny si prošel přímo palácovou revolucí. Zaplátat díry po sérii odchodů důležitých lidí přišel i nový technický ředitel David Sanchez. Pod jeho vedením se monopost A524 postupně vyhrabává z bahna a francouzský inženýr ho chce vidět pravidelně v nejlepší desítce.

Zdá se, že čtyři nejlepší týmy jsou v současnosti mimo dosah „zbytku světa“. Aston Martin ve středu pole značně vyčnívá, ale nadále působí dost zranitelně. Pokud však chcete proniknout do nejlepší desítky, musíte porazit i stáj ze Silverstone. Uvědomuje si to i David Sanchez, který přesto vytyčil svému týmu před koncem letní přestávky jasný cíl.

„Při pohledu na to, jak jsme zakončili první polovinu sezóny, v té druhé je naším cílem přirozeně pokusit se o útok na výkonnostně lepší polovinu startovního pole. To znamená, pravidelně se objevovat ve třetí části kvalifikace,“ prohlásil Sanchez.

„Je to náročný cíl, protože díky top týmům je Q3 velmi nabitá. My však dnes vidíme, že když dokážeme z auta vytěžit plný potenciál a přineseme potřebná vylepšení, můžeme aspirovat na umístění na hraně nejlepší desítky a dokážeme tam setrvat,“ pokračoval technický ředitel Alpinu.

„To je jeden z našich klíčových cílů – být konzistentní a konzistentně těžit z auta jeho maximální potenciál. Když to dokážeme, měli bychom získat více bodů do šampionátu. Na konci roku uvidíme, jak daleko se dostaneme,“ dodal Sanchez.

To však není jediný cíl. Podle Francouzových slov chybí Alpinu také správná mentalita, čímž vlastně nepřímo přiznal, že tým je psychicky a organizačně na dně. „Dalším cílem je vybudování základů závodního myšlení, který bychom chtěli vystavět v budoucnosti. Je to změna oproti posledním měsícům a rokům, ale tato transformace nadále pokračuje a již přinesla své ovoce. Určitě na ní budeme dál stavět,“ slibuje Sanchez.

Alpine rozhodně má na to, aby se dostal do nejlepší desítky. V minulosti to už několikrát dokázal. Když se mu to ale podařilo, obvykle následoval další nezdar. Zdá se, že hranice nejlepší desítky je stropem pro francouzský tým, který nemá na víc kvůli nedostatku zdrojů a investic, nestabilnímu vedení a v neposlední řadě i kvůli nesprávné mentalitě.

Pod vedením Sancheze a dalších lidí se nyní Alpine pokouší o další restart. „Přišel jsem začátkem května po náročném startu do sezóny a musím říct, že reakce týmu byla fantastická. Došlo k mnoha změnám v krátké době. Přehodnotili jsme plán vývoje a pokusili se vytyčit poměrně agresivní cestu vpřed,“ prohlásil bývalý hlavní inženýr Ferrari.

„V Belgii jsme viděli vylepšení, která byla naší první salvou. V další fázi sezóny nasadíme další novinky a musím říct, že tým byl skvělý. Dobře jsem se zde usadil, pokusíme se na tom stavět do budoucnosti a neustále zlepšovat naši výkonnost,“ dodal Sanchez.

Související zprávy

Diskuze