logo F1zpravy.czF1online.sk

De Meo prý neposlouchal Briatoreho, tak se tým ocitl “v totálních sračkách”

Flavio Briatore
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala18. 8. 2024

V Alpině věří, že Flavio Briatore vrátí utrápený formulový tým na správnou kolej. Bude však muset napravit celou řadu chyb, kterých se dopouštělo předchozí vedení stáje. Nemuselo k tomu však vůbec dojít, kdyby prý generální ředitel Renaultu Luca de Meo poslouchal už úplně první rady Flavia Briatoreho.

Zoufalé situace si žádají zoufalá řešení. Alpine se po první polovině sezóny v takové situaci skutečně ocitl. Napravit to má Briatore, který o svém návratu mluvil v podcastu Formula for Success z dílny Eddieho Jordana a Davida Coultharda.

Flavio Briatore prozradil, že o návrat ho požádal sám de Meo, když si uvědomil, že jeho tým je ve velkých problémech. “Lucu de Mea znám už z doby předtím, než přišel do Renaultu. Když však přišel, dal jsem mu pár rad: Formule 1 je tvrdý byznys. Máš kolem sebe lidi, kteří nejsou tak dobří. On neposlouchal, vůbec neposlouchal.”

Nakonec Alpine střídal jednu osobnost za druhou. Týkalo se to šéfů týmu, poradců, technických ředitelů i důležitých inženýrů. Tento mlýnek na maso se dodnes nezastavil, což de Mea přimělo sáhnout po jiném řešení.

“Po třech letech mi tedy zavolal, potkali jsme se a říká: ‘S tímto týmem jsme v totálních sračkách,'” vzpomíná Briatore na památný telefonát. “Řekl jsem tedy Lucovi: Luca, Formule 1 je jiný byznys. Ve Formuli 1 potřebujete někoho, kdo bude týmu oddaný. Nemůže to být korporát a nemůže to být o byrokracii, ale o týmovém duchu a podobně.”

“Jednoho dne jsme si povídali a zeptal se: ‘Proč se nevrátíš a nepomůžeš mi?’ Toto rozjelo rozhovory s Lucou. Znám tým, znám továrnu, znám vše, tak jsem mu řekl: Proč ne? Musím se však zcela jinak zorganizovat, protože nechci chodit na všechny závody. Nechci žít v Anglii, tak možná na jeden den [v týdnu]…” představil generálnímu řediteli své požadavky.

Obě strany nakonec našly společnou řeč a dnes je z Flavia Briatoreho poradce Lucu de Mea. “Stala se z toho realita, byl to můj starý tým. S touto stájí jsme vyhráli sedm titulů. Je to nová výzva, je to nová motivace. Já jsem velmi rád, že jsem zpátky.”

Briatore už podnikl první kroky angažováním Olivera Oakese z juniorského týmu Hitech. “Máme nového šéfa týmu. Je tady Luca, jsem tady já a Oliver je šéfem týmu. Takhle pracujeme,” prohlásil s příslibem, že “do dvou let” se Alpine objeví na pódiu.

Související zprávy

Diskuze