logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Briatoreho je jezdecká otázka méně důležitá, slibuje pódia do dvou let

Flavio Briatore
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2024

Flavio Briatore se s velkou pompou vrátil do Formule 1 jako „superporadce“ prezidenta Renaultu Lucu de Mea. I když oficiálně není ve výkonné funkci, je naprosto zřejmé, kdo v Alpině skutečně šéfuje. Flavio jako vždy myslí ve velkém a slibuje velké věci.

Jedním z problémů italského manažera je také jezdecká otázka. Esteban Ocon opustil tým a Pierre Gasly podepsal prodloužení smlouvy. Alpine mu tak musí najít týmového kolegu. I když Flavio Briatore tvrdí, že jezdecká otázka není v současnosti nejdůležitější, máme spolehlivé informace, že se přesto za nemalé peníze pokoušel zlanařit Carlose Sainze.

Španělský závodník však nabídku slušně odmítl a raději upřednostnil Williams, což je docela dobré svědectví situace ve francouzském týmu, kterou celkem trefně zhodnotil i sám Flavio. „V současnosti potřebujeme dát tým dohromady po obchodní, technické a manažerské stránce,“ prohlásil Briatore v podcastu Formula For Success. „Jezdci nám v současnosti nepřinesou žádný rozdíl. O rozdíl se postarají až v letech 2026, 2027 nebo 2028. Teprve když máte dobré auto, potřebujete i dobrého jezdce.“

„Pokud auto nepodává adekvátní výkony, naším úkolem v této chvíli je zajistit, že investujeme veškerou energii do technické stránky, aby monopost Alpinu vypadal stále lépe a lépe. Věřím, že v roce 2026 uvidíme nový Alpine,“ dodal Briatore.

Co to ale znamená? Vždyť tento tým se trápí prakticky už od návratu tovární stáje Renault do Formule 1. Za celá ta léta se může pochlubit jen dílčími úspěchy. Kromě toho se stále vážněji spekuluje o ukončení motorového programu a přechodu na zákaznické pohonné jednotky Mercedes. Všechno tedy nasvědčuje tomu, že z Alpinu se stane obchodní cvičení a z jeho monopostů pojízdný billboard.

Briatore ale trvá na tom, že to s týmem, se kterým před dvaceti lety útočil na titul, myslí vážně. „Máme nového šéfa týmu. Máme Lucu de Mea, mě a Olivera jako šéfa týmu. Takhle fungujeme,“ řekl Flavio, který už tradičně myslí naprosto ve velkém.

„Stačí mi dva roky a slibuji vám, že za dva roky budeme na pódiu. V roce 2027 uvidíte Alpine na pódiu,“ slibuje 74letý Ital.

Související zprávy

Diskuze