logo F1zpravy.czF1online.sk

Gasly: Změnit koncepci monopostu bylo správné rozhodnutí

Pierre Gasly
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala12. 8. 2024

Alpine byl v sezóně 2023 takříkajíc v území nikoho. Prvních pět týmů bylo daleko před ním, ale na druhé straně měl velký náskok před zbývající čtyřkou. S vidinou, že se dotáhne na Mercedes či Aston Martin, se rozhodl změnit koncepci. Výsledky zatím nejsou uspokojivé, ale Pierre Gasly za to svůj tým nekritizuje.

V moderní éře přísavného efektu se již několik týmů rozhodlo změnit koncepci auta. Alpine se této náročné úlohy ujal během zimy, ale místo zisků přišly ztráty. V hodnocení týmů se před něj dostaly dva týmy: Racing Bulls a Haas.

Retrospektivně by se možná v Alpine rozhodli jinak, ale v dané chvíli to bylo podle Pierra Gaslyho správné rozhodnutí. „Souvisí to s výkonností. Loni měl tým pocit, že už s danou koncepcí auta dorazil na konec vývoje. Nenaplnili jsme však naše cíle, a tak říkají: Chceme strávit další rok tím, že budeme pravděpodobně zaseknutí na téže pozici?“

„Konstatovali, že chceme víc, tak se pokusíme udělat něco jinak. Z mého pohledu to bylo správné rozhodnutí. Ve Formuli 1 nejsme na to, abychom se spokojili se šestým místem v konstruktérech,“ prohlásil pro motorsport.com.

Ve Formuli 1 je třeba mít i velké oči a odvahu. Alpinu to tentokrát nevyšlo podle představ, ale Pierre Gasly přece jen vidí zlepšení. Nástupce monopostu A524 by měl mít mnohem pevnější základy než ten loňský.

„Bohužel, letos jsme z pohledu vývoje koncepce vsadili na takový směr, že to nepřineslo ovoce. V každém případě si myslím, že tým je nyní na vyšší úrovni, než v době, kdy jsem do něj přišel,“ hodnotí výsledky práce továrny v Enstone.

„Teď jde o to zvýšit výkonnost monopostu, což není jednoduché, ale vím, že pro příští sezónu už máme stanovený dobrý kurz. Dostane nás to do lepší formy. Se současnými procesy, lidmi a s tím, co postavili, cítím, že z toho vznikne něco dobrého,“ těší se Francouz, který v Alpine bude působit i v dalších letech.

Související zprávy

Diskuze