logo F1zpravy.czF1online.sk

Monako byla ve vztahu s Oconem špička ledovce, řekl Famin

Kolízia Pierra Gaslyho a Estebana Ocona
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 8. 2024

Spojení Pierra Gaslyho a Estebana Ocona v jednom týmu zkrátka nemohlo fungovat. I když dva Francouzi vytvořili jednu z nejvyrovnanějších jezdeckých dvojic na startovním roštu, nebylo to zadarmo. V Alpine se nakonec rozhodli, že bude moudřejší, když si vyberou jednoho z nich a vybrali si Pierra Gaslyho.

Pomyslným vrcholem toxického vztahu Gaslyho a Ocona byla Velká cena Monaka. I když se naštvané vysílačky objevily například i v Rakousku, kolize v prvním kole závodu v Monte Carlu vedla k velmi vyhrocené reakci ze strany šéfa Bruna Famina, který dokonce vyhrožoval důsledky.

Jak se ukázalo, v neděli ráno před závodem vydal tým pokyn, aby Ocon pracoval jako štít pro Gaslyho na bodované desáté příčce, ale Esteban se místo toho pustil do nesmyslného útoku v zatáčce Portier. Alpine mohl mluvit o velkém štěstí, že Pierrův monopost útok přežil a nakonec vybojoval vytoužený bod – druhý v sezóně pro francouzský tým. Jen týden po tomto incidentu Alpine oznámil, že neprodlouží spolupráci s Oconem.

„Monako bylo navenek viditelnou špičkou ledovce,“ řekl odcházející boss stáje Bruno Famin. „Byl to důkaz, že je čas, aby se obě strany posunuly dál. Potřebujeme v týmu určitou dynamiku, potřebujeme změnit nestabilitu a takto nebudeme nikdy stabilní. Potřebujete něco nového, potřebujete nové myšlenky a nový jezdec přinese nové věci.“

„Stejně to platí i pro Estebana. Změna prostředí mu umožní, aby se zlepšil a jsem si stoprocentně jistý, že to bude dobré pro všechny. Je to možná trochu paradoxní, ale myslím si, že když jsme se rozhodli rozejít, náš vztah se možná trochu uklidnil,“ dodal Famin.

Ten se rozmluvil i o dohře po Monaku. Krátce po kolizi Ocona s Gaslym reagoval pro francouzskou televizi velmi emotivně a mluvil o „důsledcích“. Některá média později uvedla, že Bruno skutečně chtěl Ocona vyhodit, ale zabránili mu v tom právníci. Podle jeho vlastních slov však nebyl ani trochu hrubý.

„Podle mě nemá smysl být hrubý,“ prohlásil Famin. „Samozřejmě, s Estebanem jsme po Monaku mluvili, stejně jako jsme si s jezdci povídali po Japonsku, když došlo k problému s výměnou pozic. Podle mě je důležité mluvit o tom, co bylo dobré a co nebylo dobré, ne být zbytečně hrubý.“

Související zprávy

Diskuze