logo F1zpravy.czF1online.sk

Van der Garde nechápe rozhodnutí Red Bullu: Horner má hlavní slovo

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2024

Ať by se Red Bull rozhodl jakkoli, šlo by o velký risk. Christian Horner pokračuje se Sergiem Pérezem, ačkoli je vysoce pravděpodobné, že za touto volbou nebyly jen výkonnostní důvody a snaha o maximalizování konečného výsledku. Rozhodnutí mnohé překvapilo a patří mezi ně i bývalý pilot F1 Giedo van der Garde.

Red Bull si ponechal Péreze a bude doufat, že najde ztracenou formu. Před námi jsou městské okruhy jako Singapur nebo Baku, na kterých byl Mexičan velmi silný. Potvrdí to však v letošním roce? V posledním období to totiž vypadalo, že zisk jakéhokoli bodu bude pro Péreze úspěch.

„Rozhodnutí považuji za neuvěřitelné,“ řekl bývalý pilot Giedo van der Garde pro DRS podcast. „Myslím si, že se to Red Bull ani trochu nepodobá. Tento tým nikdy nedává tolik šancí jezdci, když nepodává adekvátní výkony.“

„Na prvních čtyřech velkých cenách se mu dařilo, ale nezlepšoval se a když po startu z druhého místa ve Spa skončíte v cíli na sedmém místě, vaše závodní rychlost je zkrátka slabá,“ konstatoval bývalý pilot Caterhamu.

Proč se však v Red Bullu rozhodli právě takhle? S Kvjatem, Gaslym či Albonem neměli takovou trpělivost a bez pardonu je vyhodili, ale s Pérezem se zachází jinak. Má to něco společného s nedávným bojem o moc uvnitř týmu? Užívá si Checo ochrany šéfa týmu podobně, jak se to mluví o Danielu Ricciardovi? Helmut Marko by je oba možná nejraději vyhodil, ale oba zůstávají a zabírají místa mladíkům Red Bullu.

„Své slovo má Marko a také Horner, který neustále ochraňuje Péreze. Zřejmě je to tedy on, kdo má hlavní slovo. Pro Christiana je setrvání Péreze logickou volbou, protože jsou za ním peníze a politické motivy. Na druhé straně to ale může skončit špatně,“ připomíná van der Garde.

Nizozemec by podle vlastních slov sáhl po změně. „Já bych určitě posadil do toho auta někoho jiného. Můžete tam dát mladou pušku jako Lawson, nebo někoho dobře znalého poměrů v týmu, dobrou a spolehlivou dvojku. Ricciardo má dobrý vztah s Maxem. Naopak Pérez zažívá po psychické stránce náročné časy a má na svých bedrech obrovský tlak. Kopí jednu chybu za druhou,“ dodal van der Garde.

Související zprávy

Diskuze