logo F1zpravy.czF1online.sk

Alpine víc nefunguje jak funguje. Gasly opět bojoval s autem

Pierre Gasly
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2024

Alpine v posledních týdnech provází řada technických problémů, které ho obírají i o šanci bodovat. Pierre Gasly na nedělní Velké ceně Belgie nebojoval ani tak se soupeři, jako hlavně se svým vlastním monopostem.

Estebanovi Oconovi se podařilo využít příležitosti, kterou si spolu s Alpinem připravili. Monopost A524 měl vynikající maximálku na rovinkách a v Oconově podání jsme viděli několik úspěšných předjížděcích manévrů, díky kterým získal dva mistrovské body.

Jeho týmový kolega tak spokojený nebyl. Už po devíti kolech ho tým poslal do boxů, ale vydělat na undercutu se mu nepodařilo, právě naopak, undercut vyšel Danielu Ricciardovi. Následně se Gasly nedokázal vzdálit Valtterimu Bottasovi a po druhé zastávce spadl mimo bodované příčky.

Pierre Gasly po závodě vysvětlil, proč mu chyběla rychlost. „Celé odpoledne jsme měli problémy s motorem. Na rovinkách jsem v každém kole ztrácel sedm desetin kvůli problémům s teplotami motoru,“ vysvětlil Francouz, podle kterého to nebylo všechno. „Řízení nebylo rovné během celého závodu, netrefili jsme správnou strategii… Děláme zkrátka příliš mnoho chyb.“

„Poslední tři víkendy byly totálně frustrující. Nemáme vyřešené věci, které bychom měli mít vyřešeny. Vím, že kluci mají navíc,“ vzkázal pilot Alpinu, který nedávno podepsal novou smlouvu.

Francouzský tým musí nutně řešit spolehlivost svého auta. V pátek Esteban Ocon vynechal první trénink pro únik chladicí kapaliny kolem baterií. V Maďarsku musel Gasly odstoupit kvůli selhání hydrauliky, v Silverstonu dokonce ani neodstartoval. Když se k tomu přidají chyby stratégů, snaha dohnat Racing Bulls a Haas v šampionátu se zdá být předem odsouzena k neúspěchu.

„Měli jsme náročný vstup do sezóny. Náš tým získal zhruba deset bodů, musíme být mnohem lepší. Je důležité se přeskupit a přičinit se o to, aby byla druhá polovina roku lepší,“ říká Pierre Gasly.

Když vzápětí dostal otázku o letní přestávce, otráveně si povzdechl. Po těžkém dni byla dovolená to poslední, nad čím chtěl uvažovat. Namísto toho chtěl řešit problémy s týmem. „Bude důležité, abychom si k tomu sedli a objektivně se podívali do zrcadla, co zlepšíme, a nastavili si jasné kroky. Z dneška jsem velmi zklamaný, protože se to určitě dalo zvládnout lépe.“

Související zprávy

Diskuze