logo F1zpravy.czF1online.sk

Bruno Famin přiznal, že končí jako šéf Alpinu

Bruno Famin a Flavio Briatore
© X/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

I ten největší fanoušek Formule 1 by se pořádně zapotil při jmenování všech šéfů Renaultu a Alpinu od návratu továrního týmu francouzské automobilky v roce 2016. Představte si, že v roce 2024 přibude na tento seznam další jméno. Současný boss Bruno Famin totiž v Belgii přiznal, že končí.

Když automobilka v loňském roce vyhodila Otmara Szafnauera – ironií osudu právě během Velké ceny Belgie – a s ním i polovinu nejvyššího managementu francouzského týmu, bylo obtížné se ubránit smíchu přes slzy při pohledu na historii celého tohoto projektu. Rumunského rodáka nahradil Bruno Famin, který byl jmenován nejprve dočasným šéfem a poté v zimě ho vedení automobilky potvrdilo natrvalo.

Nedávno však do týmu přišel jako poradce Flavio Briatore a ten nenechává nikoho na pochybách, kdo je v Alpine skutečným bossem. Za pár týdnů stihl v podstatě zrušit motorový program, učinit z týmu zákazníka Mercedesu (zatím to nemáme oficiálně potvrzeno) a zbavit se Bruna Famina. Toho má podle šířících se spekulací nahradit boss Hitechu Oliver Oakes.

Nyní víme s jistotou jen to, že Famin skutečně končí a sám to novinářům potvrdil na páteční tiskové konferenci ve Spa. „V posledním roce jsem kombinoval povinnosti viceprezidenta pro motorsport Alpinu – mám na starosti továrnu ve Viry-Châtillon, vytrvalostní závody, Dakar a projekty ve Formuli E – s úkoly výkonného ředitele týmu. Kromě toho se zabývám novým projektem ve Viry,“ řekl Famin.

„Nový projekt ve Viry“ by mohl znamenat, že tato továrna skutečně nebude dále vyvíjet motory pro potřeby Formule 1 a Renault potřebuje přesměrovat své zaměstnance do nových oblastí, aby tak zabránil hněvu odborů. I o tomto tématu se v současnosti horečně diskutuje, stejně jako o jménu nového šéfa.

„Myslím si, že pro firmu budu mnohem užitečnější, když investuji svůj čas do aktivit Viry v dalších motoristických kategoriích a pokud se to potvrdí, tak i do projektu transformace továrny, protože to bude mít obrovský vliv na všechny tamní zaměstnance. Nezapomínejme, že kluci ve Viry odvádějí úžasnou práci,“ řekl Famin.

Tato slova vzápětí potvrdil samotný tým, který v krátkém stanovisku oznámil výměnu na postu šéfa stáje. „Alpine F1 může potvrdit, že Bruno Famin na konci srpna opustí funkci šéfa týmu. Bruno bude zodpovědný za všechny ostatní aktivity Renaultu ve Viry-Châtillon. Jméno nového šéfa bude oznámeno později,“ uvedl Alpine v krátkém stanovisku na sociálních sítích.

https://x.com/AlpineF1Team/status/1816832870943531350

Je zajímavé, jak se nedostatečný výkon motoru Renault stal z veřejného tajemství naprosto otevřeným faktem, který se dokonce používá jako odůvodnění neúspěchů Alpinu. „Všichni víme, že od roku 2014 nemáme nejlepší motor, ale zároveň jsme se za tu dobu nejvíce zlepšili. Nepatříme na špici, ale zlepšili jsme se a ve Viry odvádějí neuvěřitelnou práci při vývoji motoru na rok 2026,“ řekl Famin.

„Stanovili jsme si velmi vysoké cíle a jsem přesvědčen, že jich dokážeme dosáhnout. Dynamometry ukazují velmi dobrá čísla. Máme tam velmi angažované, velmi profesionální a velmi schopné lidi, pro které je to velmi náročné. Zaslouží si, abychom jim věnovali potřebný čas a podpořili je při tomto obrovském projektu,“ dodal stále šéf závodního týmu Alpine.

Pod taktovkou „poradce“ Briatoreho se za pár týdnů spustila větší obroda než pod vedením Famina za dvanáct měsíců. Při pohledu na nedávné změny se zdá jasné, kdo ve francouzském týmu ve skutečnosti šéfuje, ale podle Bruna nedochází k žádnému mocenskému boji.

„Už nějaký ten pátek máme v týmu výkonného poradce,“ konstatoval Famin. „S Flaviem nemám problém. Za ten krátký čas, co jsme spolu strávili, se neobjevil žádný problém. Má vlastní způsob práce a vlastní cíle.“

„Myslím si však, že v tomto směru bude jasnější, pokud do konce srpna odstoupím z funkce šéfa týmu Alpine F1. Od 1. září se budu naplno věnovat aktivitám ve Viry,“ dodal Famin.

Související zprávy

Diskuze