logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez odmítá spekulace: Můj kontrakt neřeší letní přestávku, budu tady i příští rok

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Spěchal Red Bull při podepisování smlouvy se Sergiem Pérezem? Podle názoru mnohých nebyl nový kontrakt nepromyšleným tahem, ale čirou hloupostí. Katastrofální výkony mexického závodníka v posledních týdnech obnovily spekulace a někteří prorokují Pérezův konec v týmu již po letní přestávce, pokud urychleně nezlepší své výkony.

Pokud to náhodou nevíte, tak v posledních týdnech byla nesmírně populární spekulace, že Mexičan má ve smlouvě klauzuli, podle které musí být před letní přestávkou přinejhorším sto bodů za Maxem Verstappenem. Kdyby se mu to nepodařilo, má Red Bull právo předčasně ukončit spolupráci. Momentálně ztrácí Pérez na Verstappena 137 bodů.

Je to jen spekulace a ve skutečnosti může být na míle vzdálena pravdě. Je však prostým faktem, že součástí kontraktů pilotů jsou i výstupní klauzule, ať už ve prospěch týmu, nebo jezdce. Nemůžeme se proto divit, že Sergio Pérez dostával po příchodu do Maďarska otázky směřující k jeho budoucnosti.

„Nemá to s tím nic společného a nemůžu mluvit o detailech mé smlouvy,“ prohlásil mexický závodník odmítavě. „Když jsem říkal, že další dva závody jsou pro mě důležité, myslel jsem tím, že s mou polovinou garáže chceme jet na dovolené dobře naladěni. Neměl jsem na mysli nic jiného. Jsem plně soustředěn na výsledky. Budu zde i příští rok a na tom se nic nezmění.“

Pérez podle vlastních slov nepřikládá závodům v Maďarsku a Belgii větší váhu. I když potřebuje dobré výsledky a vyšší sebedůvěru, stále prý nejde o osudové víkendy. „Za tyto dvě velké ceny se udělují stejné body jako za všechny ostatní. My ty body potřebujeme od nynějška až do konce sezóny. Pro mě se tím tedy nic nemění,“ dodal Checo.

Co však měla znamenat slova Helmuta Marka? Poradce Red Bullu po Silverstonu prohlásil, že „druhý pilot bohužel nepodává takové výkony, jaké by měl“ a tým „po letní přestávce vše přehodnotí a rozhodne, co s tím udělá“. Ještě zajímavější byl jeho komentář k výstupním klauzulám. „Všechny kontrakty ve Formuli 1 mají výstupní klauzule, většina z nich souvisí s výkony, řekněme, že top jezdců. Během letní přestávky je vyhodnotíme a poté přijmeme rozhodnutí,“ řekl Marko.

To zní poměrně jednoznačně. Navzdory všemu Pérez trvá na svém, že letní přestávka nemá na jeho budoucnost žádný vliv. Rozhodně však potřebuje promluvit svými výkony na trati.

„Kontrakt jsem prodloužil už dávno. Nemyslím si tedy, že potřebuji nějaké záruky. Musíme se soustředit na dění na trati, práci v továrně a faktory, které dokážeme ovlivnit. Zbytek je jen hluk zvenčí a ten není ničím novým,“ vzkázal pilot Red Bullu.

Od Checa se tedy zjevně nic nedozvíme a musíme si jen počkat. „Je těžké umlčet ten hluk. Já jsem sem však přišel, abych ze sebe vydal to nejlepší. Když jsem tady na trati, trénuji doma nebo testuji na simulátoru, pokaždé se soustředím na důležité věci. Když jezdíte za Red Bull, tak čelíte většímu hluku, ale je to součást výzvy. Prodloužil jsem smlouvu, protože miluji výzvy,“ konstatoval Pérez.

Související zprávy

Diskuze