logo F1zpravy.czF1online.sk

Magnussen se nevzdává snu o F1: Jednám s dalšími týmy

Kevin Magnussen
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Kevin Magnussen se stal důležitým pilířem krátké historie týmu Haas. I když si (zatím) nesplnil sen o pódiovém umístění s americkou stájí, stále má velmi pevné místo v panteonu nejmenšího týmu. V Haasu se přesto rozhodli, že chtějí změnu a v příští sezóně s dánským závodníkem nepočítají.

Kevin zapsal své první a zatím jediné pódium v úplně prvním závodě. Velká cena Austrálie v roce 2014 byla v mnohém specifická a na pódium tehdy vystoupil i dánský nováček. Zdálo se, že ho čeká velká budoucnost, ale Magnussen nakonec za celá ta léta nedostal šanci v jednom z top týmů.

Přesto je 175 velkých cen, jedno pódium a pole position – pravděpodobně nejkrásnější okamžik v dějinách Haasu – bilancí, o které může většina mladých závodníků jen snít. Podobně jako v letech 2014 a 2020 vše nasvědčuje tomu, že kariéra dánského závodníka ve Formuli 1 se chýlí ke konci. Haas s ním v příští sezóně nepočítá a jeho nástupcem se pravděpodobně stane Esteban Ocon.

Podle zasvěcených je letošní ročník labutí písní Kevina Magnussena, ale ten dal novinářům v Maďarsku jasně najevo, že se snu o Formuli 1 nehodlá vzdát. „Ano, diskuse rozhodně pokračují,“ odpověděl bez zaváhání na otázku, zda je v kontaktu s dalšími týmy.

„Doufám, že zůstanu ve Formuli 1. Řekl bych, že k dispozici je pár zajímavých sedaček a v současnosti je zajímavý každý tým. Kdokoli se při pohledu zvenku může zařadit v příštím roce mezi pět nejlepších. Pole je nesmírně vyrovnané a stále jsou k dispozici zajímavé příležitosti. Haas je momentálně v dobré pozici, ale v příštím roce se může všechno změnit. Nikdy nevíte, možná jiný tým bude konkurenceschopnější,“ řekl Magnussen.

Ten se prý novinku dozvěděl začátkem tohoto týdne prostřednictvím telefonátu. Pravděpodobně nebyl příliš překvapen, protože se o tom pošuškává už nějaký čas. Je mu však líto, že musí odejít? Haas v této sezóně překonal vlastní očekávání a Nico Hülkenberg vybojoval v Rakousku a Silverstone šesté místo.

„Ano i ne,“ odpověděl Magnussen. „Kdybych pokračoval v Haasu, bylo by super sledovat ovoce práce, kterou jsme zasadili v poslední době. Bylo by to určitě zajímavé, ale zajímavé jsou i další projekty ve Formuli 1, kde pro mě mají volné místo.“

„Carlos Sainz to pořád trochu zdržuje, ale dříve či později se věci dají do pohybu. V současnosti tedy udělám nejlépe, když se soustředím na závodění a dostanu se do boje o volná místa. Dílky skládačky do sebe nakonec zapadnou,“ dodal Kevin.

Ten se už v podobné situaci ocitl několikrát. Na konci sezóny 2014 ho McLaren degradoval do pozice rezervního pilota a angažoval Fernanda Alonsa, v roce 2020 se s ním a jeho týmovým kolegou Romainem Grosjeanem rozloučil Haas. Magnussen si to tehdy namířil do amerických vytrvalostních závodů a i dnes říká, že když nenajde závodní sedačku ve Formuli 1, kariéru rozhodně neukončí.

„Na konec kariéry to v dohledné době nevidím,“ řekl dánský závodník. „Formule 1 je královna motorsportu, ale vždy jsem zastával názor, že působení v dalších sériích je také úžasné. Máte-li šanci na F1, musíte se jí chopit. Je přirozené, že každý jezdec se snaží o udržení v této kategorii.“

Související zprávy

Diskuze