logo F1zpravy.czF1online.sk

Haas podle Uralkali nesplnil rozhodnutí soudu

Nikita Mazepin
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2024

Souboj mezi týmem Haas a jeho bývalým titulním sponzorem pokračuje i po skončení řízení u švýcarského arbitrážního soudu, který rozhodl částečně ve prospěch ruské společnosti. I když soudci nedali úplně za pravdu Uralkali, nařídili americké stáji, aby vyplatila bývalému partnerovi nemalou částku a dodala mu monopost F1. Ruská společnost však hlásí, že navzdory uplynutí lhůty si tým nesplnil povinnosti.

Haas nevyplatil Uralkali soudem stanovenou částku a nedodal mu monopost, čímž nedodržel nařízení arbitrážního soudu, tvrdí ruská společnost. Americký tým nesplnil závazky řádně a včas a otázku portálu Motorsport.com na okolnosti celého případu nekomentoval.

Uralkali se v této situaci vyžívá a společnost okamžitě vydala stanovisko, podle kterého tým zpožďuje plnění závazků. Je to pokračování přestřelky, která začala již před lety – strany se dokonce hádaly i během jejich vzájemné spolupráce.

Uralkali žádalo od Haasu vrácení 300 milionů korun. Soud však neuznal tvrzení společnosti, že stáj neměla právo na rozvázání spolupráce po ruské invazi na Ukrajinu. Rozhodl však, že Haas si může ponechat jen poměrnou část z prostředků, které Uralkali vyplatilo za rok 2022. Média předpokládají, že Haas má vrátit ruské společnosti 210 milionů korun z požadovaných 300. Tým si navíc podle soudu musí splnit povinnost podle sponzorské smlouvy a dodat Rusům monopost F1 z roku 2021.

Podle úterního prohlášení společnosti Uralkali uplynula soudem stanovená lhůta pro splnění závazků, ale přesto nepodnikl Haas žádné kroky – nevyplatil peníze a nedodal monopost. „Bohužel, peníze nám nevyplatili a monopost nedodali v požadovaném termínu,“ cituje stanovisko ruské společnosti portál Motorsport.com.

„Uralkali zaslalo začátkem července Haasu dopis, ve kterém nastínilo možnosti dodání závodního monopostu, ale ten zůstal bez odpovědi. Úroky z prodlení přiznané částky mezitím narůstají,“ dodává Uralkali.

Zástupce společnosti kromě toho řekl: „Neuskutečnění požadovaných převodů je hrubým porušením rozhodnutí soudu, jehož autoritu uznaly obě strany. Výraz ‚nesportovní chování‘ tím dostal zcela nový smysl. Uralkali využije všech zákonných prostředků, aby zařídilo výkon rozhodnutí. Ať si všichni současní a potenciální sponzoři Haasu uvědomí, jaké zacházení je může čekat,“ prohlásilo Uralkali nekompromisně.

Zástupci Haasu celou záležitost nekomentovali.

Související zprávy

Diskuze