logo F1zpravy.czF1online.sk

Jednání mě rozptylují a stresují, přiznává Sainz

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 7. 2024

Carlos Sainz nám „ucpal“ celý přestupový trh. Týmy středu pole čekají na jeho rozhodnutí a když budou vědět, že si je nevybral, poohlédnou se po někom dalším. Španělský závodník nadále jedná a zvažuje všechny skutečnosti, i když podle názoru mnoha jeho kolegů by mohl pospíchat.

Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Kuan-jü Čou a tak trochu i Daniel Ricciardo. To jsou piloti, kteří by chtěli znát svou další budoucnost, ale i kvůli stále natahujícím se jednáním s Carlosem Sainzem musí čekat. Na druhou stranu se však jakákoli kritika zdá být neoprávněná.

V první řadě, Carlos se do této pozice dostal jen díky svým výkonům na trati. Chcete-li podepsat novou smlouvu dříve, musíte jezdit tak, aby se o vás na trhu strhla bitva. Kromě toho nelze říci, že by se dění na přestupovém trhu zcela zastavilo. Minulý týden oznámil Alpine prodloužení smlouvy s Pierrem Gaslym a tento týden potvrdil Haas angažování Olivera Bearmana.

Navíc, jak říká i sám Carlos Sainz, jednání o nové smlouvě nejsou žádný „piknik“. „Nebudu lhát, je to dost velké rozptýlení,“ odpověděl španělský závodník na otázku, zda ho dění v zákulisí ovlivňuje na trati.

„Od pondělí do čtvrtka, tedy dokud nepřijedu na trať, probíhá spousta telefonátů a hodně času trávím na telefonu setkáními s mými manažery, ale také se zájemci. Snažím se získat přehled a vytvořit si kompletní obraz o situaci. Je to dost stresující a časově náročné, takže nemůžu úplně vypnout a dobít baterky,“ vzkázal Sainz.

Přesto vybojoval v Rakousku své páté pódium v této sezóně. Podle jeho slov však jako závodní jezdec disponujete instinktem. Když si nasadíte helmu, všechno ostatní jakoby přestane existovat. Tato vlastnost mu při aktuální situaci dobře slouží.

„Když přijdu ve čtvrtek na okruh, mám pocit, že jakmile vstoupím na technickou poradu, dokážu pracovat,“ prohlásil Sainz. „Když si nasadím helmu, jsem v kokpitu stoprocentní.“

„Rakouský víkend podle mě dokázal, že pořád jezdím na vysoké úrovni. Toto je jedna z mých nejlepších sezón ve Formuli 1. Nepopírám, že se stabilní smluvní situací by se výkonnost dala zlepšit,“ dodal španělský závodník.

Ten má v podstatě už od února na stole nabídky od Williamsu a Audi. Teprve nedávno projevil svůj zájem i Alpine. Kdyby si Carlos měl vybrat čistě na základě aktuálních výkonů, byl by francouzský celek velkým favoritem na jeho služby. Podle jeho slov to však není tak jednoduché.

„Je to trochu o hádání, trochu o štěstí a trochu o snaze zjistit, co se kolem vás děje. Podle mě by se přestup neměl hodnotit z krátkodobého hlediska, z pohledu na pár závodů nebo nejbližší rok. Na přestup se musíte dívat a analyzovat jej s určitou časovou perspektivou. ‚Byl to pro Carlose správný krok po pěti letech, nebo ne?’ Proto si říkám, že využiji všechen dostupný čas, abych učinil tak důležité rozhodnutí, protože to ovlivní můj život v několika následujících letech,“ vysvětlil Sainz.

Související zprávy

Diskuze