logo F1zpravy.czF1online.sk

Vítej, Oliver! Haas oficiálně potvrdil příchod Ollieho Bearmana

Oliver Bearman
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2024

Domácí velká cena je skvělou příležitostí sdělit skvělé zprávy. Domácí závodník Oliver Bearman společně s Haasem prozradili světu, že v příští sezóně spojí síly. Mladý Brit po vynikajícím výkonu v Saúdské Arábii přesvědčil Haas i na pátečních trénincích a od příštího roku se stane jeho hlavním jezdcem. Talentovaný junior podepsal “víceletý” kontrakt.

Formulovou premiéru má už Ollie Bearman za sebou a byla to premiéra jako hrom. Ve třetím tréninku na VC Saúdské Arábie dostal příležitost usednout do kokpitu, ale ne ledajakého. Rovně do Ferrari! Mladík se však velké výzvy nezalekl a domů přivezl šest bodů, což je vzhledem k nedostatečné přípravě a výzvám okruhu v Džiddě velmi dobrý výsledek.

Haas si však chtěl jeho kvality potvrdit i “na vlastní oči”. V pátečních trénincích Bearman podával dobré výkony, za týmovými kolegy nezaostával a ani nedělal zbytečné chyby. Ve Formuli 2 se mu sice v této sezóně moc nedaří, ale to celé Premě. Nakonec i samotný Bearman prozradil, že efjednotka jeho stylu jízdy vyhovuje mnohem více než opatrný přístup, který je třeba volit v juniorském šampionátu.

“Těžko vyjádřit slovy, co to pro mě znamená,” říká Oliver Bearman po podpisu prvního profesionálního kontraktu s týmem F1. “Jsem nesmírně pyšný na to, že můžu nahlas říct, že budu pilotem Formule za Haas.”

“Je něco neuvěřitelné, že budu jedním z hrstky lidí, kteří mohou dělat to, o čem snili už od dětství. Geneovi [Haasovi], Ajaovi [Komacovi] a všem v Haasu děkuji za to, že ve mě věří a důvěřují mi při reprezentování této stáje,” pokračoval 19letý pilot z Chelmsfordu, který už v roce 2021 získal titul v italském šampionátu F4.

O rok později působil ve Formuli 3, kde se zdržel jen jeden rok, protože okamžitě v premiérové ​​sezóně obsadil šampionátovou třetí příčku. Sezónu 2023 strávil opět jako závodník Premy, ale už ve Formuli 2. Po čtyřech vítězstvích a celkovém šestém místě byl velmi jasným objektem na radaru týmů Formule 1.

“Opravdu jsem si užil práci se všemi lidmi už od našeho prvního setkání v Mexiku. Neumím se dočkat, kdy si tyto chvíle užiji také s nima a doufejme, že v budoucnu jich bude mnohem víc,” doplnil Bearman.

Z Olivera Bearmana bude první nováček ve Formuli 1 v pozici hlavního jezdce od roku 2021, kdy se s královnou motorsportu poznávali Mick Schumacher a Nikita Mazepin. V Haasu však mají od Bearmana velká očekávání.

“Pod vedením Jezdecké akademie Ferrari se vyvinul ve velmi vyzrálého jezdce. Svět se o tom mohl přesvědčit na vlastní oči, když byl na poslední chvíli povolán závodit na VC Saúdské Arábie,” vysvětluje angažování Bearmana jeho budoucí šéf Ajao Komacu. “Oliver dokázal, že je velmi dobře připraven na tento úkol. My jsme to také viděli, když během posledních dvou sezón jezdil v našich monopostech.”

Bearmana v pátek čekají další jízdy v monopostu F1. V této sezóně to bude už jeho třetí účast v pátečním tréninku a následovat budou další tři: V Maďarsku, Mexiku a Abú Dhabí.

Související zprávy

Diskuze