logo F1zpravy.czF1online.sk

Alpine zkoumá všechny možnosti, říká Wolff o zrušení motorového programu

Esteban Ocon
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2024

Pokud chce Alpine skutečně zrušit svůj motorový program, je nejvyšší čas si co nejdříve najít dodavatele pohonných jednotek. Lze očekávat, že bude klepat na dveře všem výrobcům včetně Mercedesu. Toto Wolff nepřímo potvrdil, že o plánech francouzského týmu ví.

Pohonné jednotky Mercedesu by Alpinu mohly pomoci. Na jedné straně by to mohl být žolík, jak přitáhnout do týmu Carlose Sainze, na druhé se dá očekávat, že v Brixworthu vznikne lepší pohonná jednotka než ve Viry a zatím se zdá, že i kdekoli jinde.

V Rakousku se televize Sky Sport zeptala Tota Wolffa na spekulace o tom, že Alpine chce zrušit motorový program a stát se zákaznickým týmem. „Alpine v tuto chvíli zkoumá všechny různé možnosti,“ nepřímo to potvrdil šéf Mercedesu. „Jejich management očividně není spokojen s předváděnými výkony.“

„Ale víte, jak to ve Formuli 1 chodí; věci se mění. Před třemi velkými cenami měl Alpine spoustu důvodů zkoumat další příležitosti. Podívejte se však na Barcelonu a Rakousko a hned působí mnohem lépe. Takže možná to není jen o motoru,“ podotýká vídeňský rodák.

Mercedes se svou pohonnou jednotkou pro rok 2026 chlubí nejen zákazníkům, ale už i celému světu. Není tedy překvapivé, že nechce přistoupit na změny v této oblasti, aby šasi s aerodynamikou nemuselo kompenzovat její nedostatky. Čím více výkonu bude chybět soupeřům, tím lépe pro Mercedes, který si věří.

I šéf stáje však uznává, že nová pravidla nepůsobí třikrát vábně. „V současné podobě pravidla nevypadají až tak dobře, ale pracuje se na tom. Velmi doufám v to, že zodpovědní na straně FIA vyslechnou týmy. Společně pracujeme na tom, abychom připravili pravidla, díky kterým budeme mít vzrušující sport. To je nejdůležitější. Oni jsou akcionáři, ale máme tu i fanoušky,“ připomněl Wolff.

Související zprávy

Diskuze