logo F1zpravy.czF1online.sk

Gasly o souboji s Oconem: Máme nastavena jasná pravidla

Esteban Ocon a Pierre Gasly
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 15:15

Alpine čeká ještě velmi dlouhý a nervózní zbytek sezóny. Pierre Gasly a Esteban Ocon se s železnou pravidelností dostávají do soubojů a sporných situací, které jednou zlobí jednoho, pak druhého. Gaslymu v neděli překážela velmi tvrdá obrana jeho kolegy.

Na jedno se v této sezóně můžeme spolehnout. Esteban Ocon a Pierre Gasly se alespoň na pár kol ocitnou vedle sebe a buď bude muset zasáhnout tým prostřednictvím týmové režie, nebo bude následovat napínavá bitva, při které musí trnout zejména boxová zídka.

V neděli se bojovalo o body. Esteban Ocon s Pierrem Gaslym téměř najednou předjeli Fernanda Alonsa a do třetí zatáčky dorazili těsně u sebe. Starší z dvojice se pokusil o předjížděcí manévr na vnějšku, ale kolega mu místo nenechal. “To co bylo? Proč mě vytlačil z trati?” ptal se Pierre Gasly.

“Páni!” zhíkl za nimi Fernando Alonso, i když nevíme, jestli to byla reakce na urputný souboj před ním, nebo na to, jak ho oba téměř najednou předjeli.

Podle Pierra Gaslyho před závodem dostali v týmu jasné instrukce o tom, jak mají mezi sebou bojovat. “Myslím si, že před závodem to ani jasnější nemohlo být,” uvedl pro média. Když dostal první otázku na margo vzájemného souboje, nejdříve pět sekund mlčel a uvažoval, co k tomu může říct. “Já mám však dosah jen na to, co se děje s mým autem, nemám pod kontrolou tohoto chlápka. Tak to už jednou je…”

Gaslymu se o pár kol později manévr vydařil a přes vysílačku vzkázal: “Čau!” a už Ocona nepotkal. Měl však štěstí, že do boxů mohl jít jako první, protože jinak by Oconovi mohl vyjít undercut.

“Bylo by fajn, kdybych dostal nějaké místo, ale někdy to místo nemáte a musíte si najít jinou cestu,” komentoval Gasly po zisku desátého místa. “Z mé strany to bylo čisté a podařilo se mi z toho vyždímat bod, co je nejdůležitější.”

Zatímco Gasly nebyl spokojen se vzájemným soubojem, Esteban Ocon viděl „tvrdé a férové závodění“, aniž by to nějak obšírněji vysvětloval. Prozradil však, že neděle mu zcela nevyšla a na rozdíl od zbytku víkendu rychlostně zaostával.

“Měli jsme velmi dobrý start a dokázal jsem se dostat před Nica, což byl náš cíl. Bohužel pak jsem začal ztrácet na všechna auta. Nedařilo se mi s nimi bojovat. Neměli jsme rychlost a propadli jsme se mimo bodované příčky. Je to zklamání, ale závodíme opět za pár dní a snad se nám bude více dařit v Silverstonu,” myslí na další víkend Esteban Ocon.

Režie přímého přenosu nám v neděli ukázala i to, že z monopostu Estebana Ocona po průjezdu obrubníky odletěla jedna sada deflektorů. Možná i to ho stálo nějakou desetinu, ačkoli on si ničeho nevšiml.

“Je to divné, že mi o tom všichni říkají. Bavil jsem se s inženýry a ničeho si nevšimli. Pokud nám však odletí kus karoserie a nevidíme žádnou změnu na množství přítlaku, tak je to trochu znepokojující. Budu se muset s chlapci na to podívat. Chlapci mi nic nezmiňovali, takže budeme to muset pochopit,” doplnil.

Související zprávy

Diskuze