logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz se ještě nerozhodl. Stihl se však přesvědčit, že v F1 může věřit jen málokomu

Carlos Sainz
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2024

Další týden je za námi. Carlos Sainz se ve čtvrtek nepřidal k Pierru Gaslymu a Lancu Strollovi a nesdělil, kde bude působit v následující sezóně. Stále důkladně přehodnocuje nabídky od jednotlivých týmů a uvažuje, který plán je realistický a má větší šanci na úspěch.

Z Carlose Sainze se po uplynulých týdnech stane odborník na plány týmů ve Formuli 1. Hodně toho bude vědět nejen o Ferrari, ale zejména o Williamsu, Audi a Alpine. Tyto tři týmy ho totiž musí poměrně podrobně informovat o tom, jak se chtějí dostat do bojů o pódia a vítězství, pokud ho chtějí přesvědčit podepsat právě jejich kontrakt.

Vzhledem k tomu, že Sainz před týdnem mluvil o blížícím se rozhodnutí a stále si nevybral, můžeme se domnívat, že Alpine se svou nabídkou „na poslední chvíli“ není zcela bez šance. Musí si však na něj dávat pozor, protože i „stozávodní plán“ zněl velkolepě.

Carlos Sainz dnes prohlásil, že v padoku a zejména při jednáních se vyplatí slepě věřit jen málokomu. „Ocitl jsem se v situaci, která mě hodně naučila o Formuli 1. Jednání s týmy mi ukázala, jak je tento sport tvrdý a jak málo je třeba někdy věřit tomu, co vám lidé na začátku jednání říkají. A také můžete věřit jen velmi málo lidem, protože toto je velmi zpolitizovaný sport.“

„Do hry vstupuje spousta takových věcí. Pochopil jsem, že je to v tomto smyslu velmi tvrdý sport. Mám lepší představu o Formuli 1, ale nebudu zacházet do podrobností,“ pokračoval španělský jezdec, který si do svého seznamu týmů připíše páté jméno.

Které z nich je nejlákavější? To by chtěl vědět každý, ale zejména Sainz. „Dozvěděl jsem se spoustu informací o tom, v jaké jsou pozici. Dost hluboce jsem kopal, abych odhalil stav u nich a situaci, ve které se nacházejí. Ano, asi mi to poskytlo lepší pochopení pro to, jak je na tom ten který tým.“

Role by byla mnohem jednodušší, kdyby při hledání nového působiště stačilo analyzovat současnou výkonnost týmů a na základě avizovaných změn, kvality továrny a personálu odhadnout, zda se stáj přiblíží k pódiím nebo ne. Rok 2026 je však velmi daleko a ve Formuli 1 bude představovat takové zemětřesení, že výsledky z posledních týdnů budou mít jen zanedbatelný vliv.

Není to jednoduché, ale Sainz je musí ignorovat. „Dělám si takové cvičení s mým týmem, že se snažíme nehledět na výkony týmů v závodě a koncentrujeme se jen na projekt a pocity, které ve mně zanechají jednání s jednotlivými stájemi a pohled na kontrakty.“

„Souhlasím, že to není jednoduché, protože máte v sobě soutěživého ducha a díváte se na to, kdo je rychlejší. Nemyslím si však, že poslední závody odpovídají tomu, v jaké formě se ty týmy ocitnou v dalších letech,“ uzavřel své zamyšlení.

Související zprávy

Diskuze