logo F1zpravy.czF1online.sk

Čandhok: Sainz nechce projekt, ale dostane ho

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2024

Carlos Sainz má na stole tři nabídky, přičemž ani jedna z nich mu nezaručí okamžité boje o pódia. Španěl by určitě nejraději sáhl po možnosti, která by mu takové vyhlídky poskytla, ale podle Karuna Čandhoka se bude muset smířit s tím, že to on bude budovat základy nového projektu.

Stavět tým je občas velmi nevděčná práce. Celé roky z pozice jezdce můžete dělat maximum pro to, aby se vaše stáj dostala výše a jí se to i může dařit, ale pár špatných výsledků či touha vedení vyměnit vás za mladou krev může způsobit, že plody vaší práce bude sklízet někdo jiný.

Historie Carlose Sainze je z tohoto pohledu zajímavá. V Renaultu, McLarenu i ve Ferrari se opakoval velmi podobný scénář; jeho týmům se zatím vždy dařilo ve druhé sezóně s Carlosem Sainzem na palubě. V Renaultu se bodové konto rozrostlo z 57 na 122 bodů, McLaren navázal na 145bodový ročník dalšími 202 body a Ferrari získalo nejdříve 323,5 a poté 554 bodů. Španěl má buď skvělý cit odhadnout, kdo se bude zvedat, nebo to nějak souvisí i přímo s ním.

Přesto o něj žádný top tým nejeví zájem. McLaren je se svými jezdci spokojený, Red Bull nedávno podepsal Péreze a Toto Wolff sní o Verstappenovi nebo Antonellim. Sainzovi zůstaly jen méně atraktivní možnosti typu „bez práce nebudou koláče“.

„Nemyslím si, že by chtěl projekt. On chce jet do Mercedesu nebo Red Bullu,“ prohlásil expert Sky Sports Karun Čandhok, který v Sainzově případě nevidí žádnou možnost vyhnout se tvrdé práci. „On ten projekt dostane.“

Rozhodnout by se mohl už v průběhu tohoto týdne, alespoň to naznačil po závodě ve Španělsku. A i když po podpisu smlouvy si nebude moci mnout ruce, že za rok naváže na letošní pódia, přece jen by mu to mělo ulevit.

„I když je milionářem a pilotem F1, v každé práci platí, že vás rozhodí, když nemáte v kariéře stabilitu,“ analyzuje Sainzovo aktuální rozpoložení. „Psychicky vás to vyčerpává bez ohledu na to, zda jste lékař, právník nebo pracujete v dílně.“

„Mám pocit, že toto téma už chce uzavřít, aby si mohl říci, že to má za sebou a už ví, jak bude vypadat jeho budoucnost. Zjistí, kde bude působit a bude se moci vrátit ke své každodenní práci,“ doplnil Čandhok.

Související zprávy

Diskuze