logo F1zpravy.czF1online.sk

Soud rozhodl ve sporu mezi Haasem a Uralkali. Společnosti interpretují verdikt odlišně

Haas, ilustračné
© Twitter/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2024

Švýcarský arbitrážní soud po dvou letech od předčasného ukončení spolupráce Haasu s Uralkali rozhodl. Stejný rozsudek si však jednotlivé strany vysvětlují jinak. Zatímco společnost Uralkali to považuje za své vítězství, Haas odporuje jeho tvrzením s tím, že žádné odškodnění vyplácet nemusí.

Spor s bývalým sponzorem propukl po ruské invazi na Ukrajinu. Partneři Haasu se začali bouřit a na stáj byl i ze strany veřejnosti vyvíjen velký tlak na ukončení spolupráce, vzhledem k tomu, že Uralkali je ruská společnost s propojením na Vladimira Putina. Uralkali za porušení kontraktu požadovalo vyplacení 13 milionů dolarů, tedy částky, kterou americké stáji vyplatilo za celou sezónu 2022.

O výsledcích soudu informovalo vedení Uralkali ve čtvrtek prostřednictvím tiskového prohlášení. „Po důkladném přezkoumání případu soud rozhodl, že Haas porušil smlouvu a je povinen Uralkali vyplatit kompenzaci,“ stojí ve stanovisku společnosti. „Soud rovněž zamítl všechny protiargumenty týmu vůči společnosti. Společnost očekává, že Haas splní své závazky podle tohoto rozhodnutí bez zbytečného odkladu.“

Haas se původně vůči žádosti Uralkali vrátit vyplacené peníze ohradil s tím, že k porušení smlouvy nedošlo. V kontraktu stálo, že Uralkali nesmí „poškodit, zpochybnit, zesměšnit nebo snížit veřejnou reputaci, dobré jméno nebo image Haasu“. Americký tým argumentoval, že k naplnění tohoto článku došlo pro propojení Uralkali s Putinem.

A zatímco Uralkali považuje rozhodnutí za své vítězství, Haas ve vlastním tiskovém stanovisku z neděle přidal důležité upřesňující informace. V první řadě arbitrážní „rozhodl, že Haas byl oprávněn ukončit smlouvu“, a kromě toho Uralkali nebude vyplaceno odškodné, ale pouze vrácena zbývající částka, která připadá na období po zrušení smlouvy.

„Arbitrážní soud rozhodl, že Haas měl oprávněný důvod ukončit sponzorský kontrakt s Uralkali a zamítl tvrzení Uralkali o porušení smlouvy,“ zní reakce Haasu, kterou odporuje interpretaci Uralkali. Z vyjádření soudu následně cituje, že ve světle propojení společnosti s Ruskem se od něj „nemohlo očekávat, že za daných okolností bude pokračovat ve sponzorské dohodě“.

Soud měl zdůraznit, že několik sportovních organizací a klubů ukončilo spolupráci s ruskými společnostmi po invazi na Ukrajinu, „a existovalo riziko, že Haas by se velmi rychle mohl stát posledním neruským sportovním týmem s ruským sponzorem“.

„V souladu s tím rozhodčí tribunál rozhodl, že sponzorská dohoda byla ukončena ke dni oznámení Haasu o ukončení smlouvy, a rozhodl, že Haas si ponechá část sponzorského poplatku za období před ukončením, a vrátí zbývající částku Uralkali,“ doplnila americká stáj.

Související zprávy

Diskuze