logo F1zpravy.czF1online.sk

Flavio Briatore je zpět! Bývalý šéf Renaultu se vrátil do svého starého týmu

Flavio Briatore
© Yvwv/WikiCommons
Milan Kubala
Milan Kubala21. 6. 2024

Zákulisní informace se opět ukázaly jako pravdivé. Alpine v pátek ráno potvrdil návrat svého bývalého šéfa týmu a jednu z nejkontroverznějších postav v historii Formule 1, Flavia Briatoreho. V týmu bude působit na pozici poradce.

Alpine v posledních letech vyzkoušel téměř cokoli. V týmu se vystřídalo více než 20 různých osobností, ale žádná nevydržela více než pár měsíců či krátkých let. Výsledky se totiž nedostavily a francouzský tým je stále na začátku. Stozávodní plán, který ho měl dovést k mistrovským titulům, je už dávno zapomenutou pohádkou.

Zoufalá situace vyžaduje zoufalé řešení. Generální ředitel Renaultu Luca de Meo se proto rozhodl vyhledat pomoc Flavia Briatoreho, který sice dovedl Benetton a Renault k mistrovským titulům, ale jeho život je opředen kontroverzemi a podvody, jejichž vrcholem bylo zinscenování nehody v Singapuru 2008.

Flavio Briatore byl v minulosti za své podvody vícekrát odsouzen nejen civilním soudem, ale také Formulí 1, resp. FIA. Po přezkoumání Velké ceny Singapuru 2008 mu byl udělen doživotní zákaz činnosti v královně motorsportu, ale v roce 2010 byl tento zákaz zrušen. Od té doby však ve Formuli 1 chyběl; nikdo nechtěl spojovat svou značku s kontroverzní postavou. Až dosud.

Podle dostupných informací bude úkolem někdejšího šéfa týmu postarat se o personální vyztužení aerodynamického oddělení v Enstonu, pomoci stáji při jednání ohledně nové Concordské dohody a v neposlední řadě při hledání nového motorového partnera, pokud se Renault skutečně rozhodne zanechat svůj motorový program.

„BWT Alpine F1 potvrzuje, že Flavio Briatore byl jmenován generálním ředitelem Renaultu Lucem de Meem jeho výkonným poradcem pro divizi Formule 1,“ oficiálně potvrdil jeho příchod Alpine v tiskovém stanovisku. „Briatoreho hlavní náplní práce budou především vrcholové oblasti týmu včetně hledání špičkových talentů, poskytování informací na trhu s jezdci, hodnocení stávající infrastruktury s cílem zdokonalení současného projektu a poradenství v některých strategických otázkách tohoto sportu.“

Související zprávy

Diskuze