logo F1zpravy.czF1online.sk

Albon radí Williamsu: Raději obětujme rok 2025, ne 2026

Alex Albon
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 6. 2024

Je Williams na jednoznačně vzestupné trajektorii? Hodně indicií tomu nasvědčovalo, ale nezdařený začátek této sezóny opět vyvolal skeptické hlasy. Po příchodu Jamese Vowlese doprovázelo tým velké nadšení, ale úvod letošního ročníku ukazuje, že postup vpřed bude dlouhý a náročný. Projektu se však stoprocentně oddal i pilot týmu Alex Albon.

Britsko-thajský závodník ukázal, že svému týmu důvěřuje a potvrdil to podpisem nové smlouvy. Po minulé sezóně patřil Albon k favoritům na přestup do lepšího týmu, ale on si zjevně myslí, že už je v lepším týmu se skvělou perspektivou do budoucna. Rodák z Londýna přitom nijak netlačí na svůj tým, aby mu okamžitě poskytl špičkovou techniku.

„Patří to k dlouhodobé smlouvě – nesoustředíte se na krátkodobé cíle,“ řekl médiím Albon. „Nechcete krátkodobý úspěch, pokud vám to způsobí dlouhodobé bolesti. Pokud se chceme zařadit ke špičce, musíme myslet více na budoucnost.“

„Chceme-li se zařadit mezi přední týmy, stále potřebujeme udělat některé věci. Jsou zde i velké změny, které si vyžádají čas, takže ano, mnohem raději bych obětoval rok 2025 pro úspěch v sezóně 2026,“ vzkázal Albon.

I v této sezóně se ukázalo, že Williams potřebuje hlavně velké změny. Šéf stáje James Vowles nejednou připomněl, že některá zařízení v Grove si neprošla renovací dvacet let. Problémy jsou přítomny a viděli jsme to i v letošním roce, kdy tým jen na poslední chvíli sestavil celý monopost a poslal ho na testy. Výsledkem některých improvizovaných řešení je katastrofální nadváha, kterou si tým přenesl do dlouhodobé části sezóny.

„Z pohledu vývoje je důležité, že pravidla se v příštím roce nezmění. Ať tedy letos získáte cokoliv, přenesete si to s sebou i do příští sezóny,“ říká Albon.

„Nejdůležitější pro nás jako tým je ujistit se, že se dostaneme na hmotnostní limit. To nám přinese největší krok vpřed. Pokud dáme do pořádku základy, tak před příští sezónou uděláme velký krok vpřed. Máme připravená vylepšení, která nepřinesou jen odlehčení auta, ale také aerodynamickou výkonnost. V současnosti však největší zisky skrývá právě hmotnost,“ dodal britsko-thajský závodník.

Související zprávy

Diskuze