logo F1zpravy.czF1online.sk

Šéfové Williamsu se shodují: Albon má kvality mistra světa

Alex Albon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 6. 2024

Alex Albon byl před letošní přestupovou sezónou považován za jasného kandidáta na přestup do top týmu. Překvapivě se však kromě Lewise Hamiltona nepohnuly téměř žádné figurky na šachovnici top týmů. Red Bull a Aston Martin pokračují beze změny a Mercedes zřejmě sáhne po Kimim Antonellim. Alex Albon se tak rozhodl, že bude pokračovat ve společném projektu ve Williamsu, kde si ho nesmírně váží.

Byl to odvážný krok předchozího šéfa Josta Capita, který vzal Albona na palubu navzdory opci Red Bullu. Stáj z Milton Keynes ji po roce nevyužila, což znamenalo, že Alex se mohl stát definitivně pilotem Williamsu a jedním ze základních stavebních kamenů stáje.

Albon v letošním roce potvrdil svůj závazek podpisem nové smlouvy. Jeho tým na tom začátkem roku nebyl nejlíp, ale 28letý závodník přesto prokázal důvěru projektu pod vedením Jamese Vowlese. Je zřejmé, že Alex je ve Williamsu váženým mužem a potvrzují to i slova šéfa pro výkonnost monopostů stáje Davea Robsona.

„Myslím si, že Alex je výjimečně dobrý jezdec,“ prohlásil zkušený inženýr pro podcast F1 Nation. „Je výjimečně rychlý, ale také velmi inteligentní a poskytuje důležitou zpětnou vazbu při volbě nastavení. V sobotu v Monaku nám ukázal, jak je extrémně dobrý.“

„Někteří jezdci nemají příliš rádi práci na nastavení v Monte Carlu. Preferují jízdu po trati a hledání vlastního rytmu. On však měl velmi otevřenou mysl a viděl potenciální výhody, takže s radostí provedl naše testy,“ dodal Robson.

Mnozí to s kariérou britsko-thajského závodníka neviděli růžově po jeho přeřazení do pozice rezervního pilota Red Bullu. Když jednou ztratíte závodní sedačku v F1, je velmi obtížné se vrátit. Alex to však dokázal a dnes patří k nejlépe hodnoceným jezdcům na roštu.

„V Monaku se vypořádal s tlakem a v kvalifikaci to dokázal poskládat v čistém vzduchu. Tuto jeho vlastnost jsme v předchozích letech viděli pravidelně. Má opravdu skvělé tempo, je velmi inteligentní, skvěle spolupracuje s inženýry a dosud velmi dobře zvládal i tlak,“ řekl Robson.

Ten přitom nemluví jen za sebe, ale také za svého šéfa Jamese Vowlese. Dva nejdůležitější muži na boxové zdi Williamsu mají jasno: Albon má všechny vlastnosti mistra světa. „Slyšeli byste to i z úst Jamese Vowlese. Má vše potřebné, s výjimkou auta, aby se stal mistrem světa. Musíme mu jen poskytnout takový monopost. Přesně o to se pokusíme v následujících letech,“ slibuje Robson.

Související zprávy

Diskuze