logo F1zpravy.czF1online.sk

Šance Micka Schumachera na návrat rostou. Podle Glocka si místo v Alpině zaslouží

Mick Schumacher
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2024

Blížící se loučení Estebana Ocona s Alpinem a končící kontrakt Pierra Gaslyho zpřístupní potenciálně až dvě volná místa ve francouzském týmu. Kandidátem na jedno z nich je junior z akademie Jack Doohan, ale do hry se chce zapojit také Mick Schumacher. Šéf stáje Bruno Famin uznává, že tým uvažuje i o synovi sedminásobného šampiona.

Mick Schumacher po zisku titulů ve Formuli 3 a Formuli 2 zažil svůj debut v efjednotce v barvách Haasu. Na americký tým byl však v roce 2021 žalostný pohled, když nebodoval ani jednou. V následující sezóně se dokázal pozvednout, ale mladý pilot se nedokázal vyrovnat Kevinu Magnussenovi. Přitížily mu i četné nehody a vedení stáje se raději rozhodlo vsadit na zkušenosti Nica Hülkenberga.

Dnes je Mick Schumacher rezervním jezdcem Mercedesu a také součástí vytrvalostního programu Alpiny, ale považuje to jen za přechodnou stanici. Jakmile dostane šanci, je připraven vrátit se do Formule 1. „Mým cílem a mým snem je jezdit ve Formuli 1. Vždy tomu tak bylo a vždy to tak bude.“

„Proto se musím postarat o to, aby domino padalo v můj prospěch a doufejme, že se mi ujde sedačka. Co pro to můžu dělat? Jednoduše podávat co nejlepší výkony ve WEC, ve Formuli 1 jako rezervní jezdec, nu a pokračovat v jednáních,“ prohlásil pro Sky Sports během víkendu v Monaku.

Po oficiálním oznámení ukončení spolupráce s Estebanem Oconem se Schumacherovy šance zvyšují. Kromě toho není stoprocentně jisté ani setrvání Pierra Gaslyho. Německý magazín AMuS tvrdí, že po neuspokojivých výkonech oba piloti Alpiny začali klepat na dveře konkurenčních týmů.

Bývalý závodník Timo Glock to chápe. „Myslím si, že mezi nimi nastal neklid. Ani jeden není spokojen se situací v Alpině,“ řekl expert německé Sky. „To je pro Micka skvělá příležitost. Zkrátka se musí dále snažit ohurovat svými výkony ve WEC a mít jednu nohu ve dveřích. Musí se ukazovat. To je jediný způsob, jak se v příští sezóně může dostat ke kokpitu. Kvůli němu doufám, že se mu to povede. Zaslouží si to.“

O jezdecké dvojici bude rozhodovat Bruno Famin. Šéf týmu má několik možností včetně Micka Schumachera. Dobré výkony německého jezdce v šampionátu WEC by mu mohly výrazně pomoci, ale kromě nich i jeho týmový duch. Po závodě v Monaku by Famin určitě rád přivítal týmového hráče, který by okamžitě nepustil z hlavy příkaz nezaplést se do zbytečných interních bitev. Během posledního víkendu měl takto Famin apelovat na své jezdce každý den. Vzájemná kolize ho o to víc rozzlobila.

„Já jsem s Mickem velmi spokojen, je superrychlý. To však není ve WEC ta nejdůležitější věc. Třeba jezdit konzistentně na vysoké úrovni a mít dobrého týmového ducha,“ vyslovil se Bruno Famin. „Ohromuje mě, protože už od prvního dne se svým přístupem adaptoval na vytrvalostní závodění. S týmovými kolegy vychází velmi dobře. Pro rok 2025 je vše otevřeno, každý jedná s každým. Nemít Micka na seznamu [kandidátů] by byla chyba.“

Související zprávy

Diskuze