logo F1zpravy.czF1online.sk

Albon jednal s „pár týmy“, ale nakonec si vybral ten, který mu „nejvíce vyhovuje“

Alex Albon
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 5. 2024

Největší novinkou tohoto týdne je setrvání Alexe Albona ve Williamsu. Britsko-thajský závodník podepsal s tradiční britskou stájí novou smlouvu, která ho přenese až do nového cyklu pravidel v roce 2026. Očekávalo se, že po skvělé loňské sezóně Alex výrazně promluví do letošního dění na přestupovém trhu, ale i když přiznal jednání s konkurencí, nakonec se rozhodl setrvat ve Williamsu.

Mnozí ho viděli v Mercedesu, Ferrari nebo dokonce v Red Bullu, ale Albon nakonec zůstane ve Williamsu, který letos nebodoval a téměř nestihl předsezónní testy. Je poněkud překvapující, že po něm nesáhl některý z lepších týmů, zejména vzhledem k velkému počtu volných sedaček. I když Alex přiznal jednání s konkurencí, nakonec ho žádná nabídka neoslovila.

„Neřeknu, se kterými týmy jsem mluvil, ale bylo jich pár,“ řekl novinářům Albon po příchodu do Imoly. „Nevyhnutelně jsem se rozhodl podle toho, který tým mi bude nejvíc vyhovovat; a byl to Williams.“

„Měl jsem spoustu času na zohlednění všeho. Zdá se, že v současnosti je to na trhu o vyčkávání a každý své rozhodnutí odkládá a odkládá. Já jsem to ale chtěl uzavřít, podepsat a soustředit se spíše na budoucnost s týmem,“ dodal Albon.

Nelákala ho však vidina většího týmu? Vždyť Red Bull a Mercedes stále mají po jedné volné sedačce a na trhu se skutečně může stát cokoli. I kdyby Albon pro tyto týmy nebyl primární volbou, stále mohla situace na trhu dostat nečekaný spád. „Ne, tady jde o cestu. Myslím si, že při pohledu na všechny ty ‚ak‘, ‚ale‘ a ‚možná‘ vidíte všechny proměnlivé okolnosti, zejména v předních týmech. V Mercedesu je jen jedno volné místo a muselo by se toho udát opravdu hodně,“ řekl rodák z Londýna.

Zdá se tedy jasné, že pro Alexe byl prioritou Williams a malá šance na sedačku v top týmu znamenala, že raději bude pokračovat v cestě se svým současným zaměstnavatelem. V Grove loni ukázali záblesky zlepšení. I když letošní ročník je spíše trápením, Albona to neodradilo.

„Znám tým a znám jeho lidi. Věřím tomuto projektu, věřím Jamesovi a věřím představenstvu. Stanovili jsme si mnohem vyšší strop, než ukazujeme při současných výkonech. Když se podívám na to, čeho by Williams měl dosáhnout v příštích letech, je dál než týmy, se kterými v současnosti soupeří,“ prohlásil sebevědomě Albon.

Související zprávy

Diskuze