logo F1zpravy.czF1online.sk

Komacu „bojoval“ za udržení Hülkenberga, ale Němce přesvědčily „sportovní vyhlídky“

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala15. 5. 2024

Nico Hülkenberg se od příštího roku přesune do Hinwilu, aby pomohl Audi s budováním stáje a přípravami na rok 2026. Na první pohled to vypadá jako přestup, nad kterým nebylo třeba dvakrát přemýšlet, ale podle německého jezdce to nebylo tak jednoznačné.

Po deseti sezónách ve Formuli 1 čeká na Nica Hülkenberga nová kapitola, ale teprve nyní míří do stáje, která má skutečně vysoké ambice. Doposud působil pouze v zákaznických týmech a u Renaultu, kterému se však v letech 2017 až 2019 nepodařilo prorazit na špičku.

Stejný osud se nečeká ani od Haasu, který minulý rok obsadil poslední místo v konstruktérském šampionátu a po sezóně přišel i o svého šéfa, jehož nahradil bývalý inženýr Ajao Komacu. Nico Hülkenberg uvedl, že k němu má velký respekt.

„Dělá to dobře,“ chválil svého šéfa Nico Hülkenberg. „Na začátku byl jako šéf týmu vržen do hluboké vody. To přišlo nečekaně. V únoru poprvé držel v ruce jezdecký kontrakt. I to byl výjimečný moment, některé věci musíte zažít, abyste je pochopili.“

„Až do toho oznámení se mi s ním pracovalo skvěle i z hlediska koordinace. Před pár týdny jsem měl s ním otevřený rozhovor, že mezi námi je dobrá dynamika a k rozhodnutí bychom měli dospět raději dříve. Bojoval a dal do toho vše,“ prozradil německý jezdec, který však odolal pokušení.

Prý to nebylo tak jednoduché i z vděčnosti vůči americké stáji. „Toto rozhodnutí pro mě nebylo zcela jednoznačné. Už jsem o tom přemýšlel. Haas mi umožnil vrátit se. Nakonec jsem však já osobně lepší sportovní vyhlídky s Audi.“

Pro jezdce je přirozené, pokud si vybere perspektivnější tým, ale i s tím současným se je třeba rozloučit v dobrém. Hulk očekává, že vše proběhne v nejlepším pořádku a například vylepšení bude dostávat současně s Kevinem Magnussenem.

„Myslím si, že i nadále to bude probíhat férově. Spolu s týmem máme společný zájem na tom, abychom sezónu ukončili s co největšími úspěchy,“ reaguje Nico Hülkenberg. „Pokusíme se porazit ostatní týmy ze středu pole. Nemyslím si, že je to úplně nereálné vzhledem k tomu, jak se dnes věci mají. Jako tým budeme pokračovat v práci a ubírat se správným směrem.“

A v konečném důsledku ani Kevin Magnussen ještě nemá podepsaný kontrakt na novou sezónu, takže Haas nemá jednoznačný důvod ho upřednostňovat. Má však důvod k tomu, aby Hulka postupně začal odstřihávat od informací o vývoji příštího auta.

„Ano, od určitého bodu to určitě očekávám. Myslím si, že to přijde asi za dva, tři nebo čtyři měsíce. Za rok se auta dramaticky nezmění, takže si nebudu moci odnést žádné supertajné informace. Jsem v klidu,“ dodal.

Související zprávy

Diskuze