logo F1zpravy.czF1online.sk

Zvláštní věci v Sauberu. Bottas neví, proč mu vyměnili inženýra

Valtteri Bottas
© LAT/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 5. 2024

Přítomnost automobilky Audi je stále hmatatelnější. Německá společnost již v podstatě kontroluje celý Sauber, který v roce 2026 dostane nové jméno. Švýcarský celek zažívá letos strastiplný začátek sezóny. Možná i to se odrazilo v sérii změn, které prozatím zůstávají zahaleny rouškou tajemství.

Audi po Velké ceně Číny oficiálně oznámilo, že Nico Hülkenberg bude jedním z pilotů Sauberu v roce 2025. To znamená, že minimálně jeden z dvojice současných pilotů, Valtteri Bottas – Kuan-jü Čou, pojede po sezóně z kola ven, možná dokonce oba. Už nyní se v Sauberu dějí věci, jejichž příčina není zcela zřejmá.

„V týmu vypukly nepokoje poté, co mezi Čínou a Miami došlo k několika klíčovým změnám. Valtteri Bottas má nového závodního inženýra, což bylo prudce neočekávané,“ napsal na sociálních sítích reportér F1 TV Will Buxton. Tato slova a odchod jeho inženýra Alexa Chana (pracoval s ním od jeho příchodu do týmu v roce 2022) potvrdil na tiskové konferenci i pilot týmu Valtteri Bottas, jehož vyjádření odhalují, že se v týmu děje něco tajemného.

„Asi je to spíše otázka na tým, proč došlo k takové náhlé změně,“ konstatoval finský závodník. „Tento víkend je sprintový, takže práce s novým člověkem nebude snadná, ale určitě se z toho pokusíme vytěžit maximum. Dostává plnou podporu, ale ano, je to dost náhlá změna.“

Bottas nepůsobil dojmem, že by znal důvody, proč se v Sauberu takto rozhodli. Naznačil však, že je za tím vliv Audi. „Myslím, že je to součást restrukturalizace týmu. Někteří lidé odcházejí, jiní přicházejí. Samozřejmě, mnohá z těchto rozhodnutí nejsou v mých rukou,“ řekl Valtteri.

„Asi to znamená, že věci se mění. Dochází ke změnám a samozřejmě některé z nich jsou dlouhodobé. Neznám všechny důvody za každým rozhodnutím, ale věci se mění, lidé se mění a to je asi všechno,“ dodal Bottas poněkud nesouvisle.

Toho se bytostně dotýkají i poslední novinky o Nicovi Hülkenbergovi. Ten by mohl být Valtteriho novým týmovým kolegou, ale také by mohl být jeho nástupcem v kokpitu Sauberu. Jméno Hulkova týmového kolegy ještě není známo, ale Bottas ví, že tímto rozhodnutím se zmenšily i jeho šance na setrvání v týmu.

„Došlo k tomu poměrně brzy a trochu mě to překvapilo, ale trh s jezdci se dal do pohybu. Také to dává smysl. Nico je Němec a Audi dalo poměrně jasně najevo, že chce německého závodníka. Podle mě je to v pořádku. Uvidíme, co se stane dál,“ řekl Bottas.

Na margo jeho vlastních jednání o své budoucnosti dodal: „Samozřejmě, že hovořím s několika týmy. Některé rozhovory jsou pokročilejší než jiné, takže uvidíme.“

Související zprávy

Diskuze