logo F1zpravy.czF1online.sk

Jos Verstappen opět promluvil a opět varuje před rozpadem Red Bullu

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 5. 2024

Kontroverze kolem Christiana Hornera se nejprve zdála jako velká věc, kterou šéf Red Bullu neměl šanci ustát. Komunikace v tomto období dost pokulhávala a zdálo se, že tým se rozpadá zevnitř. Po startu sezóny se to otočilo a Christian Horner vypadal jako vítěz, který přežil klinickou smrt. Začátkem května se ale opět zdá, že šéf Red Bullu čelí ještě větším problémům.

Zastánci Christiana Hornera mluvili o bouři ve sklenici vody. Když však na pozadí celé kauzy odešel hlavní technický ředitel Adrian Newey, situace zřejmě není tak růžová, jak ji celou dobu vykresluje boss Red Bullu. Je však pravděpodobné, že stížnost dnes suspendované zaměstnankyně byla záminkou, nikoli příčinou hluboké krize. „Neweyho odchod z Red Bullu je důsledkem nepokojů ze začátku sezóny, které způsobil boj o moc v týmu,“ uvedl magazín Autosport.

Pár týdnů to vypadalo, že Horner i Red Bull ustojí celou kauzu bez újmy. Pozornost se opět zaměřila na dění na trati, kde letošní monopost RB20 pokračuje tam, kde jeho předchůdce skončil. Nyní však loď Red Bullu vstupuje do další bouře, která může být pořádně drsná. Odchod Adriana Neweyho po osmnácti letech v týmu je obrovskou ranou, ale pořád to může být jen začátek.

„Podle konkurenčních týmů zaznamenaly v posledních měsících nárůst zájmu o práci ze strany zaměstnanců Red Bullu, zatímco budoucnost hvězdného jezdce Maxe Verstappena zůstává nejistá,“ uvedl magazín Autosport. I když se Horner celou dobu tváří, že Holanďan je oddán Red Bullu, sám Max řekl, že nemá důvod odcházet, když tým zachová status quo.

S odchodem Neweyho je zřejmé, že se to nepodařilo. Mercedes vidí mezeru v brnění Red Bullu a Toto Wolff se podle všeho snaží přesvědčit Maxe, že nebude moudré, když zůstane ve svém týmu i v roce 2026.

Je velmi příhodné, že v den odchodu Adriana Neweyho se prostřednictvím holandského deníku De Telegraaf (ten už působí pomalu jako tiskový orgán Verstappenových) promluvil světu i Maxův otec Jos Verstappen. Byl to právě on, kdo po Velké ceně Bahrajnu označil Hornera za důvod krize a prorokoval, že Red Bull může “explodovat”.

Jos však následně ztichl a v podstatě se neobjevil ani v padoku. Ozval se až po odchodu Neweyho z Red Bullu a jeho slova opět zní dramaticky. “Týmu hrozí vnitřní rozpad. Obával jsem se toho už začátkem roku,” prohlásil Jos pro De Telegraaf.

“Pro klid v týmu je důležité, aby klíčové osobnosti zůstaly na palubě, což se zatím neděje. Newey odchází a začátkem tohoto roku to vypadalo, že odejde i Helmut Marko. To není dobré směrem do budoucna,” dodal Jos Verstappen.

V tuto chvíli je jisté, že na Velké ceně Miami rozhodně nebudeme mít nouzi o zajímavá témata. V podstatě se vracíme tam, kde jsme byli na začátku sezóny, kdy propukla kauza, která otřásá Red Bullem i po několika měsících.

Související zprávy

Diskuze