logo F1zpravy.czF1online.sk

FOM představilo kalendář sezóny 2025. Čeká nás pořádně ostrý start

Po štarte VC Austrálie 2024
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 4. 2024

Formula 1 zná svůj program v nadcházející sezóně. Formula One Management uplatnilo velmi podobný přístup jako v tomto roce. Největší rozdíl spočívá v tom, že pravděpodobně kvůli oslavě islámského měsíce Ramadán začne ročník v Austrálii a východní Asii, pak se přesune na Blízký východ.

Zaujala nás však i další zajímavost. Úvodní dva závody – Austrálie a Čína – se uskuteční ve dvou víkendech za sebou. Poté po týdenní pauze následuje pořádně ostrá trojice – Japonsko, Bahrajn, Saudská Arábie. Takovýto přesun bude pro zaměstnance jistě představovat nemalou zátěž.

Snaze Liberty Media a FIA o zmenšování uhlíkové stopy nepomůže ani další program, když si z Džiddy „odskočíme“ na jeden víkend do Miami a poté se vrátíme na starý kontinent, kde začne tradiční evropská část kalendáře s Imolou, Monakem a Barcelonou jako další trojicí.

Další zajímavostí je přesun Ázerbájdžánu na závěr evropské části sezóny. Vlastně ho můžeme považovat za začátek krátké asijské odbočky, když po Baku následuje Singapur a po něm návrat do Ameriky.

Rozhodně nejkontroverznějším rozhodnutím je uspořádání závěrečné části sezóny, kdy nás čeká monstrózní trojice – 22. listopadu Las Vegas, 30. listopadu Katar a 7. prosince Abú Zabí.

„Rok 2025 bude výjimečný, protože oslavujeme 75. výročí založení mistrovství světa Formule 1. Naše zkušenosti nám umožnily sestavit dobrý kalendář. Opět navštívíme 24 fantastických míst po celém světě, poskytneme fanouškům závody na nejvyšší úrovni, pohostinnost a zábavu, kterou si užijí miliony fanoušků,“ řekl prezident Formule 1 Stefano Domenicali.

„Jsme vděční FIA, našim promotérům, partnerům z hostitelských měst a všem zainteresovaným stranám za jejich odhodlání a podporu při sestavování kalendáře a zabezpečení dalšího fantastického roku pro Formuli 1. Chtěl bych také vzdát hold našim týmům a jezdcům F1, hrdinům našeho sportu, a našim fanouškům po celém světě za to, že nadále sledují Formuli 1 s takovým neuvěřitelným nadšením,“ dodal Domenicali.

FOM

Související zprávy

Diskuze