logo F1zpravy.czF1online.sk

Kuriózní situace v F1 Akademii: Vítězka závodila i po šachovnici, o první místo přišla

Doriane Pinová, Abbi Pullingová a Maya Weugová
© Twitter/F1 Academy
Milan Kubala
Milan Kubala10. 3. 2024

Význam šachovnicové vlajky zná každý závodník i fanoušek motorsportu. Problém však nastává, když si ji nevšimnete jako Doriane Pinová během sobotního závodu F1 Akademie. O své vítězství přišla, protože pokračovala v jízdě naplno i po skončení velké ceny.

K opravdu kuriózní situaci došlo během závodu nové doprovodní série F1 Akademie. Doriane Pinová byla v Džiddě suverénní, získala pole position do obou závodů a následně oba ovládla, ale v tom druhém se nějak nemohla zastavit.

Pilotka týmu Prema, který v sérii působí s podporou Mercedesu, i po vyvěšení šachovnicové vlajky pokračovala v plném závodním tempu neuvědomujíc si, že už je konec. Zastavila se až o kolo později, když cílem projela podruhé, a maršálové kvůli ní vyvěsili červené vlajky, které už nešlo přehlédnout.

Projít pod šachovnicovou vlajku dvakrát je v šampionátech FIA považováno za porušení pravidel. Šachovnicová vlajka totiž závodníkům nařizuje „bez zbytečného zdržení projít po okruhu do parc fermé“. Zároveň musí zpomalit a pamatovat na to, že na trati se už mohou objevit i maršálové.

Pinová může na jednu stranu za tuto chybu vinit sebe, protože si měla všimnout šachovnicové vlajky či „odpadávající“ soupeřky za sebou, ale i vlastní tým. Ten začal po šachovnicové vlajce slavit a nezachytil Pinové otázku, kolik ještě zbývá kol do konce.

„Doriane, co to děláš? Už máme šachovnicovou vlajku!“ vzpamatoval se konečně její inženýr. „Nic jste mi neřekli!“ bránila se Doriane Pinová, po čem se ve vysílačce ozvalo: „OK, velmi pomalu se vrať na rošt. Velmi pomalu.“

„To mi musíte oznámit!“ pokárala svého závodního inženýra. „Ano, omlouvám se,“ zněla odpověď.

Na rozuzlení tohoto případu jsme čekali velmi dlouho. Doriane Pinová se dozvěděla o verdiktu dlouho po pódiové ceremonii. FIA jí udělila trest průjezdu boxovou uličkou, který se dodatečně promítl přičtením 20 sekund k jejímu výslednému času. Vítězství tak „zdědila“ juniorka Alpine Abbi Pullingová a Doriane Pinová spadla na deváté místo.

Diskuze